TREBINJE

Najljepši način promocije njihovih sposobnosti: Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju pokazali svoje radove

Sva djeca su, shodno svojim mogućnostima, učestvovala u izradi dekoracija, kazala je Škoro

Svoje radove prodavali na pijaci. P. Mucović

P. Mucović

6.1.2024

Članovi Udruženja za pomoć i podršku djeci i licima s poteškoćama u razvoju “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja i ove godine su, zajedno sa svojim odgajateljicama, napravili praznične dekoracije koje su prodavali na trebinjskoj pijaci. Prema riječima Branke Škoro, psihologinje pri Udruženju, sva djeca su, shodno svojim mogućnostima, učestvovala u izradi dekoracija.

Radna okupacija

- Kao što je već poznato, svi naši proizvodi su produkt programa radne okupacije. Kroz dugi niz godina pravili smo različite proizvode – od glinenih posuda, slika, do novogodišnjih dekoracija. Uvijek smo se trudili da naša djeca i mladi ostave svoj pečat na svakom proizvodu - kazala je Škoro.

Tako, dodaje, kada se rade neke malo kompliciranije slike, gdje je potreban precizniji rad, korisnike uključuju u oslikavanje podloga, lijepljenje perli ili drugih sličnih materijala, dok ocrtavanje i finiširanje rade voditelji radionica i stručni radnici. Razlog za to je taj što žele sugrađanima ponuditi što kvalitetniji proizvod, a u skladu s mogućnostima.

- Ali, prije svega, trudimo se da taj pečat koji ostave naša djeca i mladi na izradi tih proizvoda ostane netaknut, jer je taj pečat nešto što govori o tome šta oni sve mogu te na najljepši način promoviše njihove sposobnosti - pojasnila je Škoro.

Dodala je da Trebinjci uvijek imaju senzibilitet prema djeci i mladima s poteškoćama u razvoju te se uvijek rado odazivaju različitim akcijama, ali i rado kupuju proizvode. Škoro ističe da novac koji prikupe prilikom prodaje svojih rukotvorina uvijek usmjeravaju na kupovinu repromaterijala kako bi nastavili s kontinuiranim radom.

Izuzetan značaj

Škoro dodaje da radno-okupaciona terapija sama po sebi ima izuzetan značaj za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

- Sama činjenica da ona obuhvata i edukativne, kreativne i manuelne aktivnosti govori o njenom značaju za razvoj i poboljšanje mentalnih i fizičkih sposobnosti naših korisnika. Kada govorimo konkretno o izradi ovih predmeta i njihovoj prodaji, osim samog zadovoljstva učešća u stvaranju nečega lijepog, veoma im znači kada se naši sugrađani oduševe nečim što su oni napravili i taj poticaj ima nemjerljivu vrijednost - istakla je Škoro.

Pomjeranje granica

Uključivanje djece i mladih s poteškoćama u razvoju u život zajednice je još veliki problem koji zahtijeva jedan multisektorski pristup. Osim već spomenutog lijepog i empatičnog odnosa koji naši sugrađani imaju prema našoj djeci i mladima i svemu što oni rade, postoji i drugi dio priče, a to su institucije, i tu su još marginalizirana grupa. Ipak, to nije razlog da mi koji smo direktno uključeni u rad s djecom i mladim s poteškoćama, zajedno s njihovim porodicama, pokušamo barem malo pomjerati te granice koje danas postoje - kazala je Škoro.

Odmah od sredine januara krećemo s izradom poklona za Dan žena. A moram da spomenem da mi, osim kreativne, imamo i stolarsku radionicu, kao i krojačku, rekla je Branka Škoro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.