SARAJEVO

Mehmedović predstavio stranku: "Naprijed" će provoditi proaktivnu politiku u funkciji prosperiteta BiH

Na bazi političke platforme koju su radili stručnjaci, kako je rekao, definisani su politički ciljevi nove bosanske politike

Šemsudin Mehmedović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
FENA

15.1.2024

Osnivač i predsjednik stranke "Naprijed“ Šemsudin Mehmedović danas je u Sarajevu zvanično predstavio ovaj novi politički pokret u BiH, za koji je rekao da ima cilj da očuva državu i okupi probosanske snage u platformu Nove bosanske politike.

Mehmedović je bivši član Stranke demokratske akcije, a novu stranku odlučio je osnovati 3. januara.

Radili stručnjaci

Na bazi političke platforme koju su radili stručnjaci, kako je rekao, definisani su politički ciljevi nove bosanske politike na temelju kojih će se članovi stranke truditi da BiH vrate na mjesto koje joj pripada.

- "Naprijed" je u političkom spektru poziocionirana kao stranka umjerenog centra, liberalno-demokratske političke orijentacije. Država za koju će se stranka zalagati je sekularna, a društvo oblikovano sve četirima monotesitičkim religijskim identitetima potpuno kompatibilnim s osobenim bosanskim identitetom i sekularnim univerzalnim humanizmom - kazao je Mehmedović.

Istakao je i to da je vizija stranke demokratska država u punom institucionalnom kapacitetu, a ciljevi koji će voditi ka ostvarenju te vizije su da se osigura podrška političkog legimiteta za političko predstavljanje u zakonodavnim i izvršnim tijelima BiH.

- Također, cilj nam je ukloniti dejtonske političke barijere koje usložnjavaju proces političkog odlučivanja, zatim izgraditi bosanski identitet koji prevazilazi dejtonsku etnonacionalnu matricu podjela, kao i razviti bosanske političke narative – naglasio je Mehmedović.

U budućem djelovanju zagovarat će, kaže, odgovornu i proaktivnu politiku u funkciji prosperiteta države. Na vanjskopolitičkom planu navodi da će se zalagati za evroatlansku perspektivu BiH, kao i regionalne integracijske forme koje nisu a priori euroatlantske, a koje nisu smetnja euroatlantskom putu države.

Vladavina prava

Ova stranka radit će, kako je rečeno, ka uspostavljanju vladavine prava, ostvarivanju pravednog i slobodnog društva, funkcionalnog socijalnog sistema, ekološki čistoj i zdravoj sredini i stvaranju ambijenta za ravnomjeran regionalan i lokalni razvoj.

U stranačkoj strukturi će imati razvojni organ koji će biti sastavljen od članova koji posjeduju akademski kredibilitet i znanja iz različitih oblasti političkog i općedruštvenog života.

Mehmedović je danas predstavio dio tima kojeg, između ostalih, čine Vedad Silajdžić, Mijo Ćosić, Nedžad Koldžo, Muhamed Ibrahimović, Izet Hadžić, Lejla Hadžić, Sead Čirkin, Izet Spahić, Gordana Ćehović, Alma Kameljaš, Mehmedalija Karamujić i drugi.

Poručili su da su promjene društvene zbilje hitne i da je vrijeme da bosanskohercegovačka pamet ostane ovdje i daje doprinos Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.