AFERA PRISLUŠKIVANJE

Tužilaštvo širi istragu: Šta je spalio Osmica dva dana pred smjenu!?

Mora se provjeriti da li je uništena dokumentacija dokazivala nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i lične interese

Osmica naredio spaljivanje dokumenata.. Avaz

M. Aš.

15.1.2024

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je još dva mjeseca pritvora za uhapšenog i suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, saznaje portal "Avaza".

Sutra u 11 sati

Prijedlog je jutros upućen Sudu BiH, a ročište na kojem će se razmatrati o prijedlogu Tužilaštva zakazano je za sutra u Sudu u 11 sati.

Debevec i Mehmedagić u petak su ispitani u Tužilaštvu BiH jer je Tužilaštvo u odnosu na tačku prisluškivanje sudija i tužilaca proširilo istragu za osumnjičene za još dvije tačke.

Jedna od njih je kako su uništeni spisi o prisluškivanju. Na desetine ih je nestalo. Radi se o naredbama za prisluškivanje s aktima Suda.

Međutim, Tužilaštvo sada mora provjeriti jednu važnu činjenicu, a to je kako je Osmica, dva dana pred svoju smjenu, u Vijeću ministara naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”.

Vrlo je indikativno da je Osmica naložio uništavanje dokumentacije u posljednjim danima na čelu OSA-e, zbog čega se nameće čitav niz pitanja o zakonitom djelovanju OSA-e u njegovom mandatu.

Mora se provjeriti da li je uništena dokumentacija dokazivala nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i lične interese.

I da li je Osman Mehmedagić na taj način prikrio kriminalne aktivnosti koje je provodio na čelu OSA-e?

Zameten trag

Pitanje je i da li je uništavanjem ove dokumentacije zameten trag i način na koji su prikupljani podaci i da li su prikupljani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Dugogodišnji nedostatak institucionalnog nadzora nad radom OSA-e omogućavao je manipulacije podacima, koji su nerijetko nelegalno prikupljani, kao i njihovo nekontrolirano uništavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.