IGRE NA SREĆU

Sarajlije na kocku potrošile više od 275 miliona KM: Građani ostavljaju brdo para u kladionicama

Kockanje se još u društvu ne doživljava kao problem, nego kao način zabave

Kladionice: Utrošeno 275 miliona. Facebook

24.1.2024

Građani FBiH su u 2023. godini u kladionicama ostavili 1.721.693.504 KM. Kanton Sarajevo nalazi se na trećem mjestu s 275.261.640 KM.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u Sarajevu postoje 83 aktivna uplatna mjesta, od kojih je 35 u općini Centar, 77 u Novom Gradu, 52 u Novom Sarajevu i 19 u općini Stari Grad.

Koliko je kockanje uzelo maha među građanima Sarajeva, pokazuje i treće mjesto na listi prihoda koje su ostvarile kladionice.

Ovisnost o kocki

Sanela Pekić, stručna saradnica za programe za prevenciju ovisnosti u Udruženju za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, govorila je za "Avaz" o ozbiljnosti situacije.

- U prošloj godini u FBiH sportske kladionice ostvarile su promet u iznosu od 1.721.693.504 KM, što je više u odnosu na 2022. godinu. Do povećanja je došlo i u Kantonu Sarajevo. U 2022. godini uplate su iznosile 272.597.673 KM, dok se u 2023. godini taj iznos povećao na 275.261.640 KM. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se u BiH svake godine smanjuje broj stanovnika, dok se promet kladionica povećava - kazala je Pekić.

Kada je riječ o profilu osoba koje imaju problema s kockanjem, Pekić ističe da su to u prosjeku većinom osobe od 30 godina, zaposlene, s prosječnim primanjima, i u braku.

Pekić: Neophodno raditi na adekvatnoj primjeni zakona. Facebook

- Prvi kontakt s igrama na sreću su imali, u prosjeku, sa 17 godina, a najdominantnija je bila sportska kladionica. Više od trećine osoba koje su ovisne o kockanju su imale oca alkoholičara ili ovisnika o kocki - rekla je Pekić.

Gubitak novca

Kada govorimo o iznosu novca koji građani Sarajeva troše u kladionicama, možemo konstatirati da su u pitanju zaista velike cifre.

- Činjenica je da kockanje cvjeta u siromašnim društvima u tranziciji, baš kakvo je naše. Nažalost, kockanje se još u društvu ne doživljava kao problem, nego kao način zabave koji nam može donijeti zaradu.

Međutim, kockanje će prije dovesti do gubitka novca, a dugoročno osoba može razviti ovisnost. Ovisnost ostavlja posljedice ne samo na osobu koja kocka nego i na članove porodice - istakla je Pekić.

Za sve one koji žele shvatiti ozbiljnost ovog problema postoji prevencija.

Podaci su najjasniji pokazatelj ozbiljnosti situacije. Avaz

- Najbolji put za rješavanje ili smanjenje kockanja u našem društvu jeste prevencija, odnosno edukacija mladih i njihovih roditelja kroz programe prevencije u školskom okruženju. Takav program, pod nazivom "Ko zapravo pobjeđuje?", upravo provodimo u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Organizirali smo edukaciju za prevodioce programa, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, ali i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, Ministarstva za nauku i obrazovanje Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda TK i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta - kazala je Pekić.

Zakonska regulativa

Kada je prevencija u pitanju, Pekić ističe da je neophodno raditi i na adekvatnoj primjeni postojećeg Zakona o igrama na sreću, ali i unapređenju zakonske regulative koja bi doprinijela smanjenju broja maloljetnika koji se odaju kocki.

- Potrebno je zabraniti oglašavanje igara na sreću te ograničiti njihovu dostupnost kroz poštivanje zakonske regulative. Udruženje NARKO-NE trenutno provodi i kampanju "Šta stavljaš na kocku", kako bi se skrenula pažnja da kockanje nije bezazleno i da građani trebaju preispitati vlastito ponašanje u vezi s igranjem igara na sreću - zaključila je Pekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.