ALARMANTNO

Poražavajući podaci Porezne uprave FBiH: Građani 1,7 milijardi KM prokockali

Čak oko 9,3 miliona KM više nego u 2022. godini, pokazuju podaci poreznih ureda

Kocka brže i radikalnije uništava porodice. Facebook

Alen Bajramovic

19.1.2024

Građani FBiH su u prošloj godini na uplatnim mjestima kladionica ostavili 1.721.693.504 KM, što je za oko 9,3 miliona KM više nego u 2022. godini.

Riječ stručnjaka

Podaci iz evidencija Porezne uprave FBiH pokazuju da su najveće prihode priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili u Hercegovačko-neretvanskom (316,5 miliona KM), Tuzlanskom (315,7 miliona) i Kantonu Sarajevo (275,2 miliona), dok je najmanje uplata evidentirano u Posavskom (28,7) i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde (16 miliona KM).

Siromaštvo – materijalno, ali i duhovno – kao i mentalna slabost i povodljivost, temelj su na kojem nastaje ovisnost o igrama na sreću, kaže prof. dr. Dženan Skelić, redovni profesor psihologije Filozofskog fakulteta u Zenici.

Skelić: Nastaje ovisnost o igrama na sreću. Facebook

- Kocka brže, radikalnije, dublje i temeljitije podriva i uništava porodicu nego bilo koji drugi oblik ovisnosti ili devijantnosti, jer kao službeno dozvoljena ovisnost može da zahvati najširi sloj društva, povlačeći sa sobom i druge asocijalne i društveno nepoželjne i neprihvatljive oblike ponašanja. 

Od porodičnog nasilja, preko finansijskog ugrožavanja i devastiranja bazične porodice, kriminalnih radnji širokog spektra, te generalnog propadanja ličnosti ovisnika na socijalnom, emocionalnom i voljnomotivacijskom planu - kaže prof. Skelić.

Šta je rješenje

Adekvatan odgovor društva, kakvom smo nedavno svjedočili u Albaniji, u našoj zemlji izostaje i od politike, ali i iz vjerskih zajednica.

Tabela po kantonima sve govori. Avaz

- Problem bi se mogao riješiti transformacijom kladioničarskog kapitala iz sadašnjeg, koji je usmjeren ka siromašnim slojevima društva, u prostor visoke ekskluzive i sloja bogatih - ističe Skelić.

Očito da je sprega naše domaće političke scene s kladioničarskim lobijima odveć duboka za tako hirurški preciznu intervenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.