NAKON SASTANKA S DODIKOM

Sijarto: Jedan od prioriteta Mađarske je ubrzanje procesa integracije zapadnog Balkana u EU

On je naglasio da želi da proširenje bude uspješno, i da ne bude nikakvog ucjenjivanja od EU

Peter Sijarto. predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

S. S.

26.1.2024

Jedan od prioriteta Mađarske je proces ubrzanja integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, rekao je Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova Mađarske, nakon sastanaka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

- Na pragu smo presjedavanja Mađarske EU, i jedan od naših prioriteta bit će proces ubrzavanja EU zemljama zapadnog Balkana. Evropskoj uniji je potrebna svježa energija, a zapadni Balkan je regija koja to može da obezbijedi - naglasio je Sijarto.

Sijarto smatra da je u interesu i EU i Balkana da se uspostavi trajni mir u ovom dijelu svijeta i da je za uspješno ubrzavanje integracija neophodno da EU s poštovanjem razgovara s partnerima sa zapadnog Balkana.

- Sve zemlje članice EU kao i njene institucije treba da poštuju stavove i odluke zemalja zapadnog Balkana. Treba da se poštuju i rezultati izbora, jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje predstavnike, i mi treba da poštujemo to pravo - naglasio je Sijarto.

On je naglasio da želi da proširenje bude uspješno, i da ne bude nikakvog ucjenjivanja od EU.

- Zbog toga smo i do sada, a i dalje ćemo biti protiv da se bilo koji predstavnik sa zapadnog Balkana stavi pod sankcije. Bit ćemo protiv toga i da se smanjuju sredstva za pomoć zapadnom Balkanu, jer na taj način se nanosi šteta ljudima koji ovdje žive - poručio je Sijarto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.