O IZRAELU

Profesor Kasim Trnka za “Avaz”: Odluke Međunarodnog suda pravde imaju veliku vrijednost

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je privremene mjere i naredio Izraelu da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Gazi

Kasim Trnka. Fena

Alen Bajramovic

26.1.2024

Po tužbi Južnoafričke Republike, Međunarodni sud pravde u Hagu donio je privremene mjere i naredio Izraelu da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Gazi, što podrazumijeva sprečavanje svih krivičnih djela iz Konvencije o genocidu. Izraelu je dat rok od mjesec da Sud izvijesti o onome što je poduzeo. Istovremeno, naređeno je da se Palestincima u pojasu Gaze hitno osiguraju humanitarnu pomoć i osnovne usluge.

Sama činjenica da je sud pronašao dovoljno dokaza koji upućuju na genocid, da se proglasio nadležnim u predmetu kojeg je protiv Izraela pokrenula Južnoafrička Republika, te da nije prihvatio zahtjev Izraela da tužba bude odbačena, predstavlja važan korak ka pravdi. Osnovno pitanje je kako će na sve reagirati Izrael i postoje li mehanizmi kojima se ova država, u slučaju da odbije mjere Suda u Hagu, može primorati da ih ispoštuje.

- Međunarodni sud pravde nema instrumenata da organizuje provođenje svojih odluka, ali one, naravno, imaju veliku moralnu vrijednost. Međutim, činjenica da je to sud Ujedinjenih nacija govori o tome da bi Vijeće sigurnosti moglo biti taj instrument i organ koji može upotrijebiti silu i narediti provođenje odluka tog suda. Imajući u vidu da velike sile imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, a da su one involvirane u taj sukob, onda je teško očekivati da Vijeće sigurnosti poduzme nešto ozbiljnije – pojašnjava pravni ekspert Kasim Trnka za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.