BLOKADE

Prof. Kasim Trnka za “Avaz” o najavama iz RS: Ustavni sud BiH i dalje može raditi

Ovo je, zapravo, udar na ustavni poredak BiH, jer RS ima ustavnu obavezu da izabere dvoje sudija iz ovog entiteta, kaže prof. Trnka

Trnka: Nešto se mora poduzeti. Facebook

Alen Bajramovic

28.12.2023

Milorad Dodik, korak po korak, ostvaruje svoj koncept rušenja države Bosne i Hercegovine, izjavio je za „Avaz“ profesor Kasim Trnka, ekspert za ustavno pravo, komentirajući intenziviranje ofanzive iz RS na Ustavni sud BiH.

Poziv na ostavke

U jednom danu o ovoj instituciji govorilo je nekoliko zvaničnika iz manjeg bh. entiteta, a najdalje je otišao Nenad Stevandić, koji u svom pismu poziva strane sudije u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke.

- Ovo je, zapravo, udar na ustavni poredak BiH, jer RS ima ustavnu obavezu da izabere dvoje sudija iz ovog entiteta. Pri tome se ne govori koje nacionalnosti. To je ustavna obaveza, ne izvršava je, čime krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Zato je krajnje vrijeme, kako ne bismo svjedočili sljedećim koracima koji se mogu očekivati na rušenju države BiH, da se nešto poduzme - potcrtava prof. Trnka.

Sam pao

Napominje da Ustavni sud BiH još ima kapacitet da donosi odluke, a da RS odbijanjem obaveze da imenuje sudije radi na svoju štetu.

- Ustavni sud će i dalje raditi i može donositi odluke koje se njemu neće svidjeti. Sam sprečava da se popuni Sud, pa je „sam pao, sam se ubio“, ali na taj način vrši pritisak ne bi li otišle strane sudije. Konačan cilj je da se uklone strane sudije i OHR, jer to su jedina dva sigurnosna mehanizma koja sprečavaju da se do kraja provede Dodikov secesionizam - kaže prof. Trnka.

Sve se urušava

Prof. Trnka očekuje da partneri SNSD-a u vlasti prestanu tolerirati Dodikove poteze, ali i da međunarodna zajednica konačno prestane s verbalnim osudama i izražavanjem zabrinutosti.

- Vijeće za implementaciju mira bi se konačno moralo odlučnije odrediti i predložiti konkretne mjere. I od same američke administracije, osim izražavanja opće podrške i zabrinutosti, očekujem konkretne mjere. Dejtonski sporazum je najveća investicija SAD na području Balkana, ali se, očigledno, na njihove oči, ona urušava - ističe prof. Trnka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.