O JOŠ JEDNOM UBISTVU

Pećanac za "Avaz": Ovdje nema nevinih, nije vrijeme za prebacivanje odgovornosti, nego da se nadležni počnu miješati u svoj posao

Ako ne krenemo s raščišćavanjem ovakvog stanja, mislim da ćemo doći u situaciju da sve teže odgovoramo na ove izazove, rekao je

Nermin Pećanac. Facebook

1.2.2024

Bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac, nakon još jednog ubistva u Sarajevu, kazao je za portal "Avaza" da je situacija u ovom kantonu alarmantna i da nije potrebno zabijati glavu u pijesak. 

- Ovako više ne ide, izmiče sve kontroli i što se budemo duže pravili da se ništa ne dešava to će biti sve teže odgovoriti na sigurnosne izazove. Mislim da je vrijeme da se neki počnu miješati u svoj posao, pogotovo iz bezbjedonosnih agencija, vrijeme da se ukloni politika iz tih agencija, a koja je duboko u njih involvirana - kazao je Pećanac za portal "Avaza".

Izmjene zakona

Mišljenja je da pod vodstvom Ministarstva pravde svi čelnici sigurnosnih službi, pravosuđa, trebaju se organizirati kako bi se donijeli novi zakoni ili izmijene postojeći na način da se donesu neke norme koje će pospješiti stepen bezbjednosti.

- Više nije vrijeme za priče, prebacivanja odgovornosti s jednih na druge. Ovdje nema nevinih, neko je kriv više, neko manje, ali ako ne krenemo s raščišćavanjem ovakvog stanja, mislim da ćemo doći u situaciju da sve teže odgovoramo na ove izazove - rekao je Pećanac za "Avaz".

Upitan kako se stalno dešava da ovakva djela čine višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, Pećanac odgovara:

- Zbog toga je potrebno raditi na izmjenama zakona. Nevezano za ovaj slučaj, ne možete imati podignutu optužnicu i da se za sedam godina zakaže više od 60 ročišta i niti jedno se ne održi. Ministarstvo pravde treba da napravi sve analize šta je to što ometa brže izvršenje pravde, kako bi se mijenjali zakoni po hitnom postupku. Na drugoj strani, ukoliko nešto fali, da se to uvede u zakon - naglasio je Pećanac za portal "Avaza".

Krizna komunikacija

Ističe da vlast, bez obzira ko ona bila, ima svoju parlamentarnu većinu i zbog toga ona nema prepreka da ide u izmjene zakona koje će povećati stepen bezbjednosti. 

Upitan da li je bila adekvatna krizna komunikacija nakon ubistva Farisa Pendeka, pogotovo kada se to uporedi sa slučajem u Doboju, gdje se u roku od 24 sata sve znalo i gdje je bila održana konferencija za medije, Pećanac ističe:

- Tužilaštvo vrši nadzor, a policija vodi istragu. Ja sam pristalica toga da se daju informacije javnosti i da se održavaju konferencije za medije, gdje se obavještava javnost šta se uradilo o pitanju nekog događaja. Normalno je da se prije toga policija i Tužilaštvo trebaju dogovoriti o informacijama s kojima će izaći u javnost, a kako to ne bi ometalo dalji tok istrage. Najgore je šutjeti, jer, ukoliko šutite i ne reagujete adekvatno, otvarate prostor spekulacijama i onda ljudi stvaraju svoje verzije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.