NA 37. SJEDNICI

Vijeće ministara BiH podržalo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva

Martinović je kazala kako je prihvaćanje ove inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema

Sa održanog sastanka. ZZJZFBiH

FENA

5.2.2024

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 37. sjednici razmotrilo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Dugoročna održivost

Zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

Povodom navedene inicijative predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se s Vlatkom Martinović, direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zahvalila na datoj podršci predsjedavajuće Krišto i Vijeća ministara BiH inicijativi za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Martinović je kazala kako je prihvaćanje ove inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana. Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi finansijski rasteretila fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine.

Zdravstveni sistemi EU

Predsjedavajuća Krišto istakla je spremnosti podrške u daljnim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridonose unapređenju zdravstvenog sistema i unapređenju zdravstvene zaštite građana BiH u cilju približavanja zdravstvenim sistemima Evropske unije koji su centralni dio visokog nivoa socijalne skrbi u Evropi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.

Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.