PREDSJEDAVAJUĆA VM

Krišto u Davosu: Očekujemo skoro otvaranje pregovora s EU

Istaknula je da ključ uspjeha BiH leži u kontinuiranoj saradnji svih konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih predstavnika

Sa foruma u Davosu. Vijeće ministara BiH

H. J. I.

17.1.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u svom obraćanju na 54. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, kao i tijekom posebne sesije "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu", istaknula je da Bosna i Hercegovina očekuje skoro otvaranje pregovora o članstvu s Evropskom unijom.

Usklađenost sa vanjskom politikom EU

Predsjedavajuća Krišto je rekla da se upravo ovih dana obilježava godina dana rada novog saziva Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je za tih godinu dana rada načinjen ogroman iskorak na europskom putu Bosne i Hercegovine. Kazala je kako je u tom periodu Vijeće ministara BiH održalo čak 57 sjednica i usvojilo više od 1.400 raznih materijala, od čega čak 13 prijedloga zakona, a sve kako bi ispunilo 8+1 uvjeta iz preporuka, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Naglasila je da je Bosna i Hercegovina tijekom prethodne godine, prvi put u svojoj historiji, imala 100 procentnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila lično razočarenje što ovako izuzetan rad i napredak institucija BiH nije prepoznat i nagrađen u decembru prošle godine otvaranjem pregovora o članstvu, čime bi se Bosna i Hercegovina dodatno vezala za EU. Kazala je da je ova propuštena prigoda ostavila vidljiv trag na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine na svim razinama vlasti, čime je rad i samog Vijeća ministara BiH otežan. Izrazila je i uvjerenje kako će se nastaviti raditi jednakim neumornim tempom, jer smo svi svjesni da neophodne reforme trebaju upravo svima nama u Bosni i Hercegovini.

Graditi mostove

Dodala je da predstojeća posjeta velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Von der Leyen) i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Ruteom (Rutte), predstavlja pozitivan iskorak ka jačanju evropske saradnje i podrške našim evropskim stremljenjima. S tim u svezi, predsjedavajuća Krišto je iskazala očekivanje za hitnim otvaranjem pregovora i za našu zemlju.

Na kraju svog obraćanja predsjedavajuća Krišto je iskazala lično uvjerenje da budućnost BiH i regije ovisi isključivo o održavanju dijaloga, poticanju saradnje i iznalaženju održivih rješenja. Naglasila je da će nastaviti graditi mostove između različitih političkih entiteta, čvrsto podržavajući demokratijske procese i promičući transparentnost u političkom djelovanju. Istaknula je da ključ uspjeha Bosne i Hercegovine leži u kontinuiranoj saradnji svih konstitutivnih naroda, njihovih legitimnih predstavnika i relevantnih političkih aktera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.