UVEĆAN BUDŽET

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević za "Avaz": Kupci će od sada kontrolirati cijene

U planu je izrada novih aplikacija, poput one za praćenje cijena osnovnih životnih namirnica, ali i aplikacija “pametni kupac”

Amir Hasičević. Fena

Alen Bajramovic

7.2.2024

Ukupan budžet Ministarstva trgovine FBiH uvećan je s oko 1,8 miliona KM u 2023. godini na ovogodišnjih 2.489.169 KM. Uvećani iznos najvećim dijelom namijenjen je procesu digitalizacije trenutne i novih aplikacija koje će biti puštene u primjenu.

Daju prijedloge

- U budžetu za ovu godinu odobrena su sredstva za digitalizaciju u iznosu od 430.000 KM. To su sredstva i za hardver i softver. Na unapređenju postojeće aplikacije za praćenje cijena goriva već radimo, a u planu je izrada novih aplikacija, poput ona za praćenje cijena osnovnih životnih namirnica, ali i aplikacija “pametni kupac”, koja će omogućiti potrošačima da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini - pojašnjava federalni ministar Amir Hasičević.

“Pametni kupac” je aplikacija koja će omogućiti potrošačima da učestvuju u odabiru artikala i kontroli cijena, da unesu svoje pritužbe kada je u pitanju trgovina, ali i da daju prijedloge koje proizvode bi željeli vidjeti s nižim cijenama na policama u okviru akcije “Zaključavamo cijene”.

- Ideja je potekla od ekonomiste Faruka Hadžića, učinila se dobrom, tako da ćemo u saradnji raditi na tome u narednim mjesecima - dodaje Hasičević.

Bit će digitaliziran i Sistem za nadzor, praćenje, evidenciju i kontrolu cijena naftnih derivata, koji je trenutno analogan, a istovremeno je u toku i izrada nove aplikacije za pametne telefone e-OPC.

Vrše kontrolu

- Digitalizacija ovog sistema je od suštinske važnosti, jer on sadrži podatke o cijenama i zalihama nafte i naftnih derivata na svim benzinskim pumpama u FBiH. Ovim putem federalne agencije i institucije, na osnovu ovih podataka, vrše kontrolu ispravnosti podataka o uplaćenim taksama za naftne derivate. Podatke preuzimaju institucije poput Agencije za statistiku FBiH, Federalne uprava za inspekcijske poslove, Naftnih terminala FBiH, Agencije za vodni sliv rijeke Save i Jadranskog mora, u smislu kontroliranja naplate naknade koja je propisana njihovim zakonima. Podatke preuzimaju i Porezna uprava FBiH, kao i Uprava za indirektno oporezivanje i druge - ističe Hasičević.

Više podataka

Aplikacija za pametne telefone ima više od 250.000 korisnika, a nova aplikacija, koja će ove sedmice biti u funkciji, sadržavat će više podataka nego prethodna.

- U njoj su, osim trenutnih, naznačene i prethodne cijene, tako da će korisnici moći vidjeti da li je gorivo poskupjelo ili pojeftinilo u odnosu na prethodni dan, sedmicu ili mjesec. Ideja je da idemo i s izradom nove aplikacije za praćenje cijena osnovnih životnih namirnica, po uzoru na ovu koja se odnosi na naftu - kaže ministar Amir Hasičević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.