MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Sijarto: Dodik je predan evropskom putu, ubrzavanje članstva BiH u EU će smanjiti tenzije

Sijarto govoreći o Dodiku smatra kako evropske sankcije „nikad nisu uspjele nigdje” te da nema smisla kažnjavati „demokratsko izabranog čelnika”

Peter Sijarto u Petrinji. Nikola Cutuk / PIXSELL

S. S.

13.2.2024

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto (Szijjarto) nalazio se jučer u Petrinji gdje je otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio taj grad 2020. godine. Mađarska je za izgradnju škole donirala skoro 22 miliona eura.

Tom prilikom dao je intervju za Hinu, a govorio je, između ostalog, i o odnosima u regionu.

On je poručio da Srbiji ne treba uvjetovati članstvo u Evropskoj uniji pitanjem Kosova i da Rusija nije prijetnja nijednoj članici NATO saveza.

Govoreći o proširenju Evropske unije, Sijarto je rekao kako je projekat Evropske unije nedovršen dok njegovim članicama ne postanu sve države zapadnog Balkana.

- Vjerujemo da Evropskoj uniji više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo - kazao je.

EU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobio novu svježinu i zamah, tvrdi Sijarto, pa najavljuje da će Mađarska tokom svog predsjedanja unijom u drugoj polovini ove godine staviti veliki naglasak na ubrzanje tog procesa.

Mađarska je apsolutno zainteresirana za stabilnost zapadnog Balkana, naglašava Sijarto dok se njegova vlada protivi evropskim sankcijama protiv predsjednika RS Milorada Dodika koji često prijeti otcjepljenjem entiteta iz Bosne i Hercegovine. Dodika su već sankcionirale Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Mađarski ministar smatra kako evropske sankcije „nikad nisu uspjele nigdje” te da nema smisla kažnjavati „demokratsko izabranog čelnika” jer to samo „pogoršava situaciju”.

Budimpešta, česti Dodikov sagovornik, umjesto toga preferira „dijalog i raspravu”, a kroz razgovore s predsjednikom RS-a shvata da je on „apsolutno predan evropskom putu svoje države”.

Sijarto stoga smatra da se ubrzanje članstva u EU-u treba iskoristiti kao zajednički nazivnik koji će ujediniti sve čelnike i narode unutar BiH, što će smanjiti tenzije.

Mađarski šef diplomatije tvrdi da je Srbija spremna „sutra ući u EU”, pa dodaje da bez nje kao „najveće i najsnažnije” države zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području.

- Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika. Srbi su ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokratije iz Brisela treba promijeniti prema njoj,, da pristup "eks-katedra treba zamijeniti razgovor oči u oči - istakao je.

Sijarto se protivi vezanju pitanja članstva Srbije u EU-u s normalizacijom odnosa s Kosovom. Naglašava kako je to nepravedno prema Beogradu jer pitanje normalizacije ne ovisi samo o njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.