NASTUPNA POSJETA

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Pukovnik Todorov je istakao da Bugarska u potpunosti podržava Bosnu i Hercegovinu na putu euroatlantskih integracija

Ministarstvo odbrane. MO BIH

FENA

14.2.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović danas je u nastupnu posjetu primio vojnog atašea Republike Bugarske u BiH pukovnika Georgija Ivanova Todorova. Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Bugarske i mogućnostima proširenja te saradnje.

Prijateljski odnosi 

Obostrano je konstatirano da BiH i Bugarska gaje dobre prijateljske odnose te da je dobrodošla svaka saradnja oružanih snaga obiju zemalja.

Pukovnik Todorov je istakao da je Bugarska spremna učestvovati u NATO-ovom programu izgradnje odbrambenih kapaciteta (DCB) Bosne i Hercegovine, posebno na polju pomoći u razvoju vojne policije i sposobnosti medicinske evakuacije zračnim putem.

Ponudio je usluge obuke i edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH na bugarskoj vojno-medicinskoj akademiji, kao i Centru izvrsnosti za upravljanje krizama i odgovoru na prirodne katastrofe.

Pukovnik Todorov je istakao da Bugarska u potpunosti podržava Bosnu i Hercegovinu na putu euroatlantskih integracija te naglasio spremnost da u tome cilju iskaže bilo kakvu pomoć.

Obostrana korist

Zamjenik ministra Goganović je konstatirao da je Bugarska ponuda i više nego dobrodošla te da će se zajednički pronaći najbolji modaliteti izvođenja projekata na obostranu korist.

On je posebno istakao kako je saradnja s Republikom Bugarskom važna i za regionalnu stabilnosti te da od stabilnosti regije zavisi i stabilnost cijele Evrope. Naglasio je da će Bosna i Hercegovina u kontekstu burnih međunarodnih okolnosti uvijek biti za mir.

Sastanku su prisustvovali i sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić i šef kabineta ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Nikolić, saopćeno je iz MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.