MOSKVA

Zaharova tvrdi: Zapad je BiH pretvorio u svoju koloniju

BiH su očigledno oduzeli suverenitet i to su učinili oni koji se gromoglasno za njega zalažu, pozivajući se na Dejtonski sporazum, rekla je Zaharova

Marija Zaharova. AP

H. J. I.

14.2.2024

Rusiju, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, zabrinjavaju protivpravne aktivnosti zapadnih učesnika napora za normalizaciju u BiH koju je Zapad pretvorio u svoju koloniju, rekla je portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"BiH oduzet suverenitet"

Zaharova je navela da su zemlje kolektivnog Zapada oduzele suverenitet BiH i pretvorile je u svoju koloniju.

- BiH su očigledno oduzeli suverenitet i to su učinili oni koji se gromoglasno za njega zalažu, pozivajući se na Dejtonski sporazum - rekla je Zaharova u Moskvi na redovnom brifingu za novinare.

Prema njenim riječima, evropska BiH pretvorena je u koloniju kolektivnog Zapada koji nastavlja eksperiment nad narodima te zemlje koji su i bez toga bili žrtva agresije NATO-a 1995. godine.

Kolonijalna politika Zapada

- Cilj kolonijalne politike Zapada jeste da se BiH pretvori u politički i sirovinski privjezak zapadnog bloka - rekla je ona.

Zaharova je ukazala na to da Rusija podržava princip ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, sadržan u Dejtonskom mirovnom sporazumu, prenio je Sputnjik.

- Samo tako se može računati na stabilnost i mir u BiH i na Balkanu u cjelini - rekla je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.