VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit: Euroatlantske integracije ključne za razvoj i napredak u BiH

Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem, poručio je Šmit

Kristijan Šmit. Armin Durgut / PIXSELL

H. J. I.

19.2.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je tokom sudjelovanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom. Visoki predstavnik Šmit je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu euroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji tako i u regionu.

EU integracije

Sudjelujući u radu konferencije, visoki predstavnik Šmit je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stjuartom Munšom (Stuart B. Munsch) i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Sjuartom Pičom (Stuart Peach).

- Angažman usmjeren na euroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine. Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane - rekao je Šmit.

Integritet izbora

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje. 

- Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine - zaključio je visoki predstavnik Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.