ODGOVOR

Pojasnili iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS: Od broja učenika zavisi cijena produženog boravka

U narednom periodu posvetit ćemo se izradi prijedloga za posebni program Vlade KS, a u vezi s sufinansiranjem produženog boravka, kazali su

U obzir uzet socioekonomski status roditelja. Facebook

23.2.2024

Roditelji osnovaca i dalje su šokirani spoznajom da će morati izdvajati više novca za produženi boravak nego što je to bila praksa do sada.

Zašto je došlo do povećanja cijena i po kojem osnovu te ko određuje visinu naknade, za "Avaz“ su pojasnili iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Javni prihodi

Iz resornog ministarstva obrazložili su i ko će plaćati višu, a ko istu cijenu produženog boravka. Naveli su da su usluge korištenja produženog boravka u školama utvrđene

Smjernicama o vlastitim javnim prihodima, koje su 2023. godine donesene na osnovu Pravilnika o vrstama vlastitih javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Uslugu produženog boravka pruža dosta osnovnih škola u KS, a u zavisnosti od toga šta nude, kakav program obuhvataju i slično, razlikuje se i novi cjenovnik.

- Prema navedenim smjernicama, naknada po učeniku za korištenje produženog boravka u grupi od 14 do 19 učenika iznosi 240 KM, u grupi od 20 do 25 učenika 222 KM, a za grupe u produženom boravku koje imaju 26 učenika i više cijena produženog boravka je 204 KM - naveli su iz Ministarstva.

Radna grupa

Prilikom izrade Smjernica Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, kako navode, uzelo je u obzir socioekonomski status roditelja te su u skladu s tim i formirane naknade za korištenje produženog boravka.

- U narednom periodu Ministarstvo će formirati radnu grupu za utvrđivanje ekonomske cijene produženog boravka te za izradu prijedloga posebnog programa Vlade KS za sufinansiranje produženog boravka - kazali su za "Avaz" iz Ministarstva.

Posvetiti pažnju

- Želimo naglasiti da je kvalitetan rad produženih boravaka jedan od važnijih ciljeva Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. U vezi s tim, želimo naglasiti da ćemo tom važnom segmentu u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju, a kako bi ovaj segment odgoja i obrazovanja naših učenika i podrška njihovim roditeljima bili poboljšani - naveli su iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.