"AVAZ" SAZNAJE

Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu jednom od braće Lijanovića

Slavi Ivankoviću osuđenom na osam godina zatvora ponovo će se suditi

Slavo Ivanković Lijanović: Afera Hypo leasing. Avaz

Meliha Smajkic

24.2.2024

Vrhovni sud Federacije BiH je, kako saznajemo, uvažio žalbe branitelja Slave Ivankovića-Lijanovića, jednog od suvlasnika propale širokobriješke kompanije mesa „Lijanovići“ i Joze Sliškovića te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, Ivanković-Lijanović i Slišković su proglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela "Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 1. i vezi sa stavom 3.KZ FBiH".

Afera Hypo Leasing

Podsjetimo, Ivanković-Lijanović je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina, a Sliškoviću je izrečena trogodišnja kazna.

Istom presudom, optuženi Volfgang Pičler (Wolfgang Pichler), u svojstvu direktora Hypo Alpe Adria Leasinga i Dragan Baškarad, kao voditelj poslovnice, oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 3.KZ FBiH".

Ovaj slučaj je bio poznat kao afera Hypo leasing, a optužnicom su terećeni da su kompaniji „Lijanovići“, odnosno, njihovoj sestrinskoj firmi „MI Farmer“ nezakonito odobrili zajam u iznosu od 2,5 miliona eura.

Međutim, na glavnom pretresu od 30. septembra 2022. godine kantonalni tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona je izmjenio optužnicu, što je vidljivo iz dijela obrazloženja presude, kojom su uvažene žalbe branitelja Ivankovića-Lijanovića i Sliškovića.

Izmijenjena optužnica

Tako je, između ostalog, navedeno kako je utvrđeno da je prvostepeni sud u opis djela u izreci za koje je oglasio krivim optužene, dodao poseban cilj koji predstavlja subjektivno obilježje KD Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 1. KZ FBiH ( „Ko s ciljem da za sebe ili drugog pribavi kredit, ulagačka sredstva, subvencije ili kakvu drugu pogodnost ...“) tako što je u izreku unio navode da su ovi optuženi postupali „s ciljem da se društvu MI Farmer odobri zajam“ pa ih je oglasio krivim za to djelo.

- Na taj način je prvostepeni sud u činjenični opis izreke unio obilježje krivičnog djela za koje je ove optužene oglasio krivim, a koje nije bilo sadržano u optužnici na glavnom pretresu. Prema optužnici izmjenjenoj na glavnom pretresu cilj opisanih radnji bio je pribavljanje novčanih sredstava i protivpravne imovinske koristi privrednom društvu „Lijanovići“ d.o.o. - objavljeno je, između ostalog, u presudi Vrhovnog suda FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.