EVROPSKI POKRET

Haris Plakalo za "Avaz": Ako su problem dva zakona, šta tek očekivati kada se otvore poglavlja

Pravna država je temelj i napretka ekonomije, zaštite konkurentnosti i generalno poboljšanja socio-ekonomske slike Bosne i Hercegovine, rekao je

Plakalo: Ovako se ostavlja prostor da BiH ne dobije pregovarački status u martu. Facebook

Alen Bajramovic

26.2.2024

Vremena za usvajanje preostalih zakona, koji su uvjet za početak pregovora BiH o članstvu u EU, sve je manje, upozorava generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo. U razgovoru za “Avaz” ističe da BiH već rizikuje da propusti šansu koju joj je dala Evropska komisija.

- Usvajanje zakona o sudovima, kao i usvajanje zakona o spriječavanju sukoba interesa ostali su prioritetni zakoni koji se očekuju od strane Evropske komisije. Prioriteti su već reducirani na minimum, a uz sporazum o Frontexu i usvojen zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosna i Hercegovina je došla na korak do pozitivne odluke Evropske komisije i Evropskog vijeća o otvaranju pregovaračkog statusa – podsjeća Plakalo.

Dva ključna zakona

Nedostaju dva ključna zakona o kojima bi se trebalo razgovarati i tokom sutrašnjeg sastanka lidera stranaka parlamentarne većine, ali Plakalo u ovom trenutku ne vidi ni nagovještaj pozitivnog ishoda.

- Ako su problem dva zakona, šta tek očekivati kada se otvore pregovaračka poglavlja 23 i 24. Ovako se ostavlja prostor da BiH ne dobije pregovarački status u martu. Za nekoliko dana ulazimo u samu završnicu roka koji je pred vlasti BiH postavljen od strane Evropske komisije. Postavlja se pitanje, da li zaista ima političke volje i želje za napretkom BiH prema EU, s obzirom da su narativno svi unutar države za put ka Evropskoj uniji, ali se to demantira u praksi. Bilo bi vrlo negativno kad ne bismo usvojili preostala dva zakona. To bi poslalo negativnu poruku svim građanima BiH, a posebno zvaničnom Briselu. Uz sve čemu javnost svjedoči proteklih dana, posjete zvaničnika iz BiH zemljama koje su pod sankcijama EU i njihovim liderima, pitanje je koliko je evropski put zaista prioritet – ističe Plakalo.

Sukob interesa

Pojedinim političarima, dodaje, upravo usvajanje zakona o sprječavanju sukoba interesa predstavlja ozbiljan problem, jer bi se njegovim usvajanjem zatvorila mogućnost zloupotrebe budžetskog novca i eliminirali uski stranački interesi. Usvajanjem Zakona o sudovima pravna država dobila bi priliku da profunkcionira.

- Pravna država je temelj i napretka ekonomije, zaštite konkurentnosti i generalno poboljšanja socio-ekonomske slike Bosne i Hercegovine. Posebno je važno naglasiti otvaranje poglavlja o organiziranom kriminalu i korupciji, koji će svakako promijeniti dosadašnje stanje u BiH, kroz usvajanje još rigoroznijih zakona. Kada sve to uzmemo u obzir, jasno je zašto se odugovlači sa usvajanjem zakona koji donose promjene. Te promjene najviše bi osjetili upravo izabrani zvaničnici i vladajući unutar BiH, a sve bi doprinijelo unaprjeđenju prava i statusa građana i naroda koji žive u BiH – kaže Plakalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.