FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

Strateški značaj Bosnalijeka

Bosnalijek kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju proizvodnih kapaciteta koji su odavno rame uz rame sa najvećim svjetskim kompanijama

Bosnalijek najveći industrijski proizvođač lijekova i farmaceutskih proizvoda u BiH. BOSNALIJEK

Z. K.

26.2.2024

Bosnalijek d.d. je najveći industrijski proizvođač lijekova i farmaceutskih proizvoda u Bosni i Hercegovini i kao takav ima strateški značaj.

Domaće tržište

To je naročito došlo do izražaja na početku pandemije COVID-19, kada je Bosnalijek osigurao uredno snabdijevanje svim lijekovima i dezinfekcijskim sredstvima domaćeg tržišta, u momentu blokade i zabrane izvoza iz brojnih svjetskih država te tako osigurao potrebne lijekove za zdravstvene ustanove i građane.

Takav odnos je i dalje ostao primarno opredjeljenje Bosnalijeka. Iako je dominantno izvozna kompanija, Bosnalijek uvijek na prvo mjesto stavlja tržište BiH i zadovoljavanje potreba građana i medicinskih ustanova, naročito u situacijama poremećaja na tržištu.

Budući da se Evropa decenijama oslanjala na Aziju kada je riječ o proizvodnji sirovina za farmaceutsku industriju, pandemija COVID-19 razotkrila je nedostatak ključnih lijekova, od antibiotika do lijekova protiv bolova. Nedostatak proizvodnje u Evropi te komplikovani lanci snabdijevanja rezultirali su nedostatkom spremnosti za globalnu vanrednu situaciju u javnom zdravstvu.

Farmaceutska industrija je strateška grana privrede svake zemlje te je neophodno da kao takva bude zaštićena kroz različite mehanizme zaštite i podrške, što je slučaj u većini zemalja koje imaju svoju farmaceutsku industriju.

Nažalost, odnos vlasti u BiH prema domaćoj farmaceutskoj industriji nije na nivou na kojem bi trebao biti iako se bilježe određeni pomaci.

Uvoz lijekova

Uvoz lijekova u Bosnu i Hercegovinu je velik i vrlo često i potpuno neopravdan jer veliki dio tih lijekova proizvode domaće kompanije.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine uradila je krajem 2023. godine izvještaj o prometu lijekova u 2022. godini u Bosni i Hercegovini, koji se zasniva na podacima o realiziranom uvozu lijekova inozemnih proizvođača u Bosni i Hercegovini i podacima o prometu lijekova domaćih proizvođača. 

Na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan je čak 201 proizvođač lijekova, od čega je osam domaćih.

Kada je u pitanju postotak domaćih i inozemnih proizvođača lijekova u ukupnom prometu lijekova koji imaju dozvolu za promet u 2022. godini u BiH, dominira uvoz lijekova inozemnih proizvođača i to s 83,97 posto u odnosu na promet domaćih proizvođača koji iznosi svega 16,03 posto.

Ulaganje u razvoj

Bosnalijek kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju proizvodnih kapaciteta koji su odavno rame uz rame sa najvećim svjetskim kompanijama. 

U svom proizvodnom portfoliju ima preko 220 oblika, jačina i pakovanja gotovih proizvoda namijenjenih za veliki broj terapijskih područja te sa višedecenijskim iskustvom u stanju je prevazići sve tržišne izazove, s ciljem da građane obezbijedi krucijalnim lijekovima.

Država svojim aktivnostima mora podržati rad ove važne grane industrije, i to prije svega radi nesmetanog snabdijevanja lijekovima u situacijama poremećenih lanaca snabdijevanja, a čemu sve više svjedočimo u posljednje vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.