NAKON POVLAČENJA IZ VB

Ostaje li sporni Doritos u BiH: Evo šta su nam rekli iz KUIP-a

Kao razlog povlačenja navedeno je da soja, koja bi mogla predstavljati rizik od alergije, nije navedena na spisku sastojaka

Sporni Doritos. Low price Foods

27.2.2024

S tržišta Velike Britanije povlači se Doritos Tangy Cheese, a kao razlog njegovog povlačenja je navedeno da soja nije deklarirana na listi sastojaka. Odnosno, došlo je do mješanja istoimenog brenda, sa ukusom Chilli Heatwave, koji sadrži soju, prenijeli su tamošnji mediji.

Provođenje zakon

Kako se isti proizvod nalazi na policama trgovina u BiH zanimalo nas je da li će Doritos Tangy Cheese biti povučen i s tržišta naše zemlje.

Kako su za portal „Avaza“ kazali iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu KUIP-a do sada nije dobio zvaničnu informaciju relavantnih institucija o eventualnom povlačenju Doritos-a sa tržišta Kantona Sarajevo, a nakon što su britanski mediji objavili saopćenje Agencije za standarde hrane (FSA) da ta firma povlači jedan od svojih proizvoda sa ukusom "kiselkastog sira".

- Kao razlog povlačenja navedeno je da soja, koja bi mogla predstavljati rizik od alergije, nije navedena na spisku sastojaka. Napominjemo da kantonalni inspektori kontinuirano rade neposredne nadzore nad provođenjem zakona i drugih propisa iz oblasti sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, a u interesu zaštite zdravlja potrošača – kazali su iz KUIP-a.

Mjere ograničenja

Također, dodali su, Agencija za sigurnost hrane BiH u saradnji sa nadležnim organima, uključujući i inspekcijske, donosi mjere ograničenja stavljanja hrane na tržište i zahtjeva njeno povalčenje sa tržišta, ako postoje razlozi za sumnju da je hrana zdravstveno neispravna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.