"AVAZ" SAZNAJE

U utrci za glavnog tužioca Tužilaštva KS ostala dva kandidata: Ko ima veće šanse, Dugalija ili Pleh!?

Još aktuelnoj tužiteljici Sabini Sarajliji petogodišnji mandat istječe početkom juna

Dugalija i Pleh. Avaz

M. Aš.

29.2.2024

U utrci za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo ostala su dva kandidata, saznaje portal "Avaza".

Radi se o Melihi Dugaliji, zamjenici glavne tužiteljice KS i Hasanu Plehu, bivšem šefu kabineta smijenjenog glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića.

Bila četiri imena

Još aktuelnoj tužiteljici Sabini Sarajliji petogodišnji mandat istječe početkom juna. Ona je izabrana za glavnu tužiteljicu u maju 2019. godine, tada u utrci među četiri kandidata.

No, zbog disciplinske kazne više nema pravo da se kandidira na ovu poziciju.

Prema podacima „Avaza“, na konkurs su se prijavila četiri kandidata. Osim Dugalije i Pleha, prijavu se poslali i Nezir Sirćo i Dragan Šmit. Međutim, oni su otpali već u prvom krugu nakon prvog kruga testiranja.

Teško kompromitirani Pleh, pošto nikada nije bio tužilac, u narednim danima mora napisati optužnicu kako bi zadovoljio uslove nastavka izbora i imenovanja. 

Ovaj samoprozvani američki čovjek vodio je istrage u Tužilaštvu BiH iako za to nije bio ovlašten, učestvovao u prljavim montažama, a čak ga je smijenjeni i suspendirani tužilac Božo Mihajlović vodao kao mečku na sudska ročišta tada optuženom Fahrudinu Radončiću.

Nema šanse

Kada se pogleda šta je i kako radio, teško je očekivati da poljuljani VSTV BIH da šansu čovjeku za kojeg je OSA tvrdila da je zbog lične koristi “posušivao predmete” ratnih zločina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.