ČUVARA PLIVE I JANJA

Protest protiv geoloških istraživanja u nedjelju u Šipovu

U Mrkonjić Gradu već imamo problematiku oko iskopavanja ugljena, gdje je došlo do zagađenja rječice Medljanka, kazao je Plavšić

Protest će se održati u nedjelju. Jajce Online

Z. K.

9.3.2024

Protest protiv geoloških istraživanja na području općine Šipovo održat će se u Volarima u nedjelju, 10. marta, s početkom u 12 sati, a u organizaciji Čuvara Plive i Janja.

Iskopavanje litija

- Najavili smo protest i pozivam sve da mirno i dostojanstveno izrazimo našu suprotstavljenost iskopavanju litija u našim krajevima. Razlog za organizaciju protesta je jednostavan - u Volarima i okolini postoji milion tona istražene rude gipsa - alabastera, koji je ekološki čist i prihvatljiv, čak je i pogodan za upotrebu. 

Međutim, vlasti na državnom i lokalnom nivou zatvorili su istu tu tvornicu gipsa i stavili je u stečaj. Sada žele eksploatirati litij, dok tone već istražene rude gipsa stoje neiskorištene. Treba podsjetiti da je ova tvornica bila glavni motor privrednog razvoja prije rata u općini Šipovo i zapošljavala je nekoliko stotina radnika - kazao je predsjednik Općinskog odbora Narodnog fronta Šipovo Milan Plavšić.

Dodao je kako se protivi geološkim istraživanjima na području ove općine, javlja portal Jajce Online.

- Istraživanja na području općine Jezero, konkretno na istražnom prostoru "Sinjakovo", koji obuhvata općine Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero, trenutno se provode od strane kompanije Lykos Balkan Metals, odnosno SNK Metali d.o.o. iz Bijeljine uz odobrenje Ministarstva energetike i rudarstva RS za geokemijska, geofizička i geološka istraživanja olova, cinka, bakra, barita i pratećih metala na istražnom prostoru "Jezero". Ako dođe do eksploatacije litija u ovim krajevima, to će značiti kraj postojanja našeg naroda na ovim područjima - kazao je Plavšić.

Velika opasnost

Naglasio je kako navedena istraživanja predstavljaju veliku opasnost po prirodu, floru, faunu, stanovništvo i stoku, kao i sve u bliskom okruženju potencijalne eksploatacije.

- U Mrkonjić Gradu već imamo problematiku oko iskopavanja ugljena, gdje je došlo do zagađenja rječice Medljanka koja se ulijeva u rijeku Sanu, tako da je stanje u slijevu ove rijeke alarmantno. 

Dobre i moralno zdrave ljude ovom prilikom pozivam da nam se pridruže u nedjelju kako bismo zajednički odbranili naša ognjišta, planine, šume i rijeke. Ako dođe do zagađenja Šipova i rijeke Plive to će sa sobom povući zagađenje mnogih općina kroz koje ova prolazi navedena rijeka - kazao je Plavšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.