BEZ MILOSTI

Najava Ane Moris mogla bi im zakomplicirati život: Crnolistaši ostaju bez računa u bankama?

Poslana direktna poruka bankama koje posluju u BiH da će za njih biti krajnje rizično držati račune crnolistaša

Moris: Direktna poruka. Facebook

Danijal Hadzovic

10.3.2024

Razumno je očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, poručila je u petak, u razgovoru s predstavnicima bh. medija, Ana Moris (Anna Morris), vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara za finansije SAD.

Dodatne mjere

Većina kritičara isticala je kako američke sankcije prema bh. državljanima i nisu imale neke ozbiljnije posljedice u praksi, s obzirom na to da se sankcije, prije svega, odnose na zamrzavanje imovine i zabranu poslovanja u SAD, a oni, u pravilu, naravno, nemaju imovinu u toj državi.

No, posebno je zanimljiv bio detalj koji je većini promakao, a koji otkriva da bi težina tih sankcija mogla biti i mnogo veća nego što se trenutno čini.

Naime, upravo u vezi s pitanjem imovine, Moris je kazala kako se prate aktivnosti sankcioniranih širom svijeta.

- Ako sankcionirana osoba nema imovinu ili račune u SAD, za međunarodne i lokalne banke bilo bi rizično ako bi dozvolili ovim stranama da imaju račune kod njih. To je važno prenijeti finansijskom sektoru ovdje, da se sankcije povezane s Bosnom i Hercegovinom ne odnose samo na sankcionirane osobe ili subjekte nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte - kazala je Moris.

Direktna poruka

Ovo je bila direktna poruka bankama koje posluju u BiH da će za njih biti krajnje rizično držati račune i poslovati s pojedincima koji su na američkoj crnoj listi.

A to bi za sve domaće crnolistaše moglo donijeti ozbiljne glavobolje. Mogli bi, naime, biti finansijski potpuno isključeni iz svih društvenih tokova te bi njihova mogućnost za poslovanje mogla biti svedena na minimum.

Također, dosadašnje sankcije, iako za mnoge možda nemaju vidljive posljedice, itekako imaju efekta ispod površine. RS već trpi mnogo teže sankcije na makroekonomskom planu. Kreditna sredstva nedostupna su, a entitet se zadužuje izdavanjem obveznica i po rekordno visokim kamatama, dok je budžet RS godinama u deficitu.

Ono što je posebno ''nevidljivo'' široj javnosti jeste otežano poslovanje kompanijama uvezanim s pojedincima s crne liste, koje su svakako označene kao rizične za poslovne interakcije.

A sve bi to u konačnici mnoge društvene subjekte moglo odvratiti od crnolistaša.

Izlaganje riziku

Sankcioniranje domaćih banaka koje bi poslovale s crnolistašima regulirano je Uredbom o materijalnoj podršci, a to znači da, ako neka finansijska institucija obavlja transakciju za sankcioniranu osobu ili subjekt u BiH, ona izlaže samu sebe riziku od sankcija, poručila je Moris.

Nama je bilo veoma važno prenijeti ovu poruku bankarskom sektoru ovdje, u zemlji, kako bi oni shvatili eventualne posljedice sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.