DOSJE

Ko je iz FBiH na neslavnom spisku sankcija Amerike: Što je viša funkcija, to je veća korupcija

Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist, miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima

Kukić, Čavara i Zukić. Avaz / Birn

Nerma Ajnadžić

22.11.2023

Kada Stejt department ili Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog ministarstva finansija najavi ili već objavi sankcije, mnogi se plaše pogledati prošireni spisak jer bi mogli sebe ugledati na njemu.

U nastavku vam donosimo specijalni prilog "Dnevnog avaza" Crna lista.

Ali zato ne mogu pobjeći od suočavanja nakon objave medija, a kada se desi da SAD dodaju još neke osobe iz Bosne i Hercegovine na crnu listu, to bude udarna vijest svih online i televizijskih medija, kao i glavna vijest na naslovnicama printanih medija.

Korištenje položaja

Spisak do sada sankcioniranih bivših, aktuelnih, budućih funkcionera je podugačak, čak 120 imena je na njemu. To se odnosi na individualne osobe, kao i na kompanije, odnosno entitete.

U nastavku vam donosimo imena visokih funkcionera iz Federacije BiH koji su dobili svoje “počasno mjesto” na ne tako slavnoj listi, a sve zbog svojih (ne)djela.

Bivšem predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i bivšem zastupniku u Parlamentarnoj skupštini Mirsadu Kukiću zabranjen je ulaz u SAD zbog, kako je tada naveo američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Svojim djelovanjem je, saopćeno je tada, podrivao vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese te mir i prosperitet za građane BiH. Koristio je svoj službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, kao i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, "učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički utjecaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi“.

- Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist - navedeno je u saopćenju.

Kukić se uskoro nakon ovoga povukao s čela stranke koju je osnovao nakon što je izbačen iz Stranke demokratske akcije (SDA).

I bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću izrečene su sankcije SAD, i to zbog umiješanosti u „značajnu korupciju“.

Tadašnji državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike) u saopćenju je naveo da je Zukić u službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine i kao generalni sekretar Stranke demokratske akcije bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u BiH.

- Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u BiH. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije - poručio je tada Pompeo.

Političke agende

Na crnoj listi našao se i potpredsjednik FBiH Marinko Čavara, koji inače pripada HDZ-u BiH. Njegovi potezi, kako je ocijenio Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD, „ugrozili su stabilnost regiona podrivajući Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije“.

Navedeno je, također, da je slijedio etnonacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH.

Čavara je od 2019. godine odbijao da predloži sudije s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u Sudu. Time je blokirao funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Suda.

- Uvršten je na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na zapadni Balkan - navodi se u objašnjenju.

Osim ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu.

Novalić: Sve za stranku

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) na listi je završio zbog zloupotrebe ličnih podataka penzionera u korist svoje političke stranke, pred izbore 2018. godine.

Kako je saopćeno iz OFAC-a, u svojstvu premijera entiteta FBiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist SDA, u suprotnosti sa zakonima BiH. On je u sedmici pred izbore 2018. godine ove podatke, do kojih je došao zahvaljujući svom službenom položaju, iskoristio kako bi poslao pismo u kojem je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija.

- Ova aktivnost predstavlja kršenje zakona BiH i odraz je šire, javno poznate metode korištenja ličnog političkog utjecaja radi lične ili stranačke dobiti, što podriva demokratske procese u BiH - istakli su iz OFAC-a.

Na crnu listu je uvršten i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu.

Sarajlić: Korupcijske afere

Asim Sarajlić (SDA), ozloglašeni subjekt afere „Asim“, političke korupcijske afere u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje za poziciju unutar političke stranke, sankcije SAD zaslužio je zbog svoje uključenosti u korupciju visokog nivoa, što uključuje trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja te primanje mita u zamjenu za utjecanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima.

Sarajlić je, navodi se, optužen za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu položaja i ovlasti te trgovinu utjecajem.

- Sarajlić je, također, zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na “BH Telecom”, veliko državno preduzeće BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata u zamjenu za radna mjesta, a inače je vršio prevelik utjecaj na proces zapošljavanja. Sarajlić je u sklopu te aktivnosti preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalificirani, što je narušilo integritet te kompanije - navodi se u saopćenju američkog ministarstva finansija.

Podnio je ostavku na sve funkcije u stranci, kao i na tri parlamentarne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.