POMAGALI DODIKU

Ko su novi crnolistaši iz RS

Sankcionisani zbog aktivnosti zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika

Sankcionisani Pajić-Baštinac, Golić i Okuka. Avaz

E. Ć.

13.3.2024

Ministarstvo finansija SAD uvelo je nove sankcije zvaničnicima iz RS i to Branislavu Okuki, Srebrenki Golić i Jeleni Pajić-Baštinac. 

Kako je navedeno iz Američkog Ministarstva finansija, ovaj put razlog za to su aktivnosti zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

Branislav Okuka bio je duboko uključen u planiranje i realizaciju obilježavanja neustavnog dana RS, te odgovoran za povećanje prisustva na proslavama. Okuka je izvorno pripadao neformalnoj grupi utjecajnih Dodikovih savjetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji su podržavali neovisnost RS i fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa državnog nivoa BiH na institucije RS. 

Dodik i Okuka su zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH. Okuka i grupa Dodikovih saveznika takođe su planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhapse Dodika u slučaju osuđujuće presude. 

Uz to, Okuka je bio glavni organizator protesta pod nazivom “Granica postoji” koji su održani u jesen 2023. uz međuentitetsku liniju razgraničenja u BiH, i autor je spiskova zvaničnika iz reda bosanskih Srba koji su stekli ličnu korist zahvaljujući povezanosti sa Dodikovom strankom, Savezom nezavisnih socijal-demokrata, kako bi učestvovali na narednim protestima.

Okuka je uvršten na listu sankcionisanih lica u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika - navodi se u objašnjenju sankcije.

Branislav Okuka. Screenshot

Jelena Pajić-Baštinac je generalni sekretar predsjednika RS. Zajedno sa Okukom bila je članica organizacionog odbora za obilježavanje neustavnog dana RS koji je bio duboko uključen u planiranje i realizaciju manifestacija tim povodom. 

Baštinac je takođe bila odgovorna za povećanje prisustva ljudi na proslavama 9. januara. Kao učesnica u tim aktivnostima, Baštinac je aktivno promovirala masovno prisustvo na manifestacijama obilježavanja dana RS i javno je odbacila upozorenja i odluke visokog predstavnika u vezi sa tim da proslave neustavnog dana RS jesu rizične za Daytonski mirovni sporazum.

Jelena Pajić-Baštinac. Screenshot

Srebrenka Golić predsjedavajuća je Vijeća naroda RS i dugogodišnja članica SNSD. Golić se 27. 11. 2023. sastala sa ostalima, uključujući Okuku i Baštinac, radi osnivanja organizacionog odbora za obilježavanje neustavnog dana RS – čiji je član takođe bila – i radi usvajanja plana događaja za proslavu 9. januara. 

Potom je Golić aktivno učestvovala u proslavama neustavnog dana RS u službenom svojstvu.

Srebrenka Golić. Capital.ba

Baštinac i Golić su uvrštene na listu sankcionisanih lica u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništva, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi bilo kojeg sporazuma ili okvira ili mehanizma odgovornosti koji se odnosi na regionalnu sigurnost, mir, saradnju ili međusobno priznavanje na zapadnom Balkanu, uključujući Prespanski sporazum iz 2018., Ohridski okvirni sporazum iz 2001., Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski mirovni sporazum ili Zaključke konferencijskog vijeća za provedbu mira održanog u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora, ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, ili u vezi sa bivšom Jugoslavijom, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale, naveli su iz Ministarstva finansija SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.