PODRŠKA

Ambasador Italije Marko Di Ruca za "Avaz": Podržavamo evropsko usidrenje BiH

Teško je predvidjeti kako će se razvijati debata između zemalja EU na sljedećoj sjednici Evropskog vijeća

Di Ruca: Napredak je izuzetan i neosporan. Ambasada Italije

Nerma Ajnadžić

19.3.2024

Dan održavanja sjednice Evropskog vijeća sve je bliže. Čelnici zemalja članica Evropske unije, njih 27, donijet će historijsku odluku za našu državu. Pretpostavlja se da će odobriti početak pregovora BiH za članstvo u EU. O toj temi za „Avaz“ je govorio ambasador Republike Italije u BiH Marko di Ruca (Marco Di Ruzza), koji je istakao da je njegova domovina s posebnim zadovoljstvom pozdravila preporuku Evropske komisije u korist otvaranja pristupnih pregovora s BiH.

Prioritetna važnost

- Nadamo se da Evropsko vijeće može implementirati ovaj pravac. Italija uvjerljivo podržava izglede za evropsko usidrenje BiH i cijelog regiona zapadnog Balkana - rekao je ambasador.

Podsjetio je da je početkom marta ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani boravio u posjeti Sarajevu, zajedno s austrijskim kolegom Aleksanderom Šalanbergom (Alexander Schallenberg), upravo kako bi pokazao punu bliskost i snažnu podršku Italije BiH u ovom historijskom trenutku za zemlju uoči zasjedanja Evropskog vijeća.

- Što je veoma značajno, to je bila druga posjeta ministra Tajanija Sarajevu u roku od godinu, što je dodatno pokazalo da balkanski dosje ima apsolutno prioritetnu važnost u vanjskoj politici italijanske vlade. Poruka ministra Tajanija bila je vrlo jasna: BiH je uvijek bila dio Evrope i njena budućnost može biti samo u srcu porodice EU - poručio je Di Ruca.

Ambasador je naglasio da je napredak koji je BiH nedavno ostvarila izuzetan i neosporan. Podsjetio je i na nedavnu izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen), koja je kazala kako je BiH u jednoj godini ostvarila veći napredak nego u prošloj deceniji. Istakao je da u procesu prilagođavanja standardima EU još nedostaju različiti bitni dijelovi, zbog čega je, kako je naveo, potrebno nastaviti tim putem, istim zamahom i istom odlučnošću.

Politička dimenzija

- Otvaranje pristupnih pregovora, drugim riječima, ne smije se posmatrati kao tačka dolaska, već kao pravilno priznanje za uložene napore i poticaj da se nastavi ovim dobrim putem. Teško je predvidjeti kako će se razvijati debata između različitih zemalja EU na sljedećem Evropskom vijeću. Kao Italija, nadamo se da će ukupna politička dimenzija odluke također biti dobro osmišljena, još više u svjetlu trenutne geopolitičke kontingencije - rekao je Di Ruca.

Za kraj, poručio je da građanima BiH može garantirati da Italija namjerava i dalje biti važna referentna tačka, kako u kontekstu bilateralnih odnosa, koji su odlični, tako i u podršci na putu evropskih integracija, u koji čvrsto vjeruje.

- Naravno, italijanska kulturna diplomatija, izvanredan most između dvije zemlje i dva naroda, i ovdje je visokocijenjena, i dalje će predstavljati prioritetno opredjeljenje za nas, s obzirom na doprinos koji može ponuditi procesima pomirenja i društvene kohezije, posebno gledajući nove generacije - zaključio je ambasador Di Ruca.

Harmonizacija zakonodavstva

Na našu konstataciju da Italija podržava BiH u svakom smislu, ambasador Di Ruca je naglasio kako Italija predvodi, ili se sprema voditi, mnoge evropske „twinning“ i druge projekte koji imaju za cilj harmonizaciju zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU i optimizaciju saradnje između lokalnih vlasti i EU.

- To se dešava u mnogim sektorima koji su zaista od presudnog značaja: borba protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije, sistem indirektnog oporezivanja, strategije za borbu protiv korupcije, fitosanitarni sektor, digitalizacija usluga građanima itd. Naša podrška evropskim aspiracijama Bosne i Hercegovine stoga se ne sastoji samo od visoke diplomatije već i od svakodnevnog, marljivog i konkretnog rada uz bok s vlastima vaše zemlje - rekao je Di Ruca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.