REAKCIJA NAKON ODLUKE

Oglasili se iz SDP-a: Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Šmita kao pozitivan iskorak

Jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, naveli su iz SDP-a

SDP: Pozdravljena odluka Šmita. Facebook

E. Ć.

26.3.2024

Socijaldemokratska partija (SDP) oglasila se saopćenjem nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH.

SDP smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema, te pozdravlja ovu odluku Šmita.

- Jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od strane domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti - navodi se u saopćenju.

Iz SDP-a su istakli kako su stranke trojke nastupale posvećeno u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, te da su tražili kompromis i nudili rješenja.

- Tako ćemo nastaviti da djelujemo i u svim daljim procesima. Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Visokog predstavnika kao pozitivan iskorak te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture - poručeno je iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.