MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: Ne treba nam referendum za ulazak u NATO, dešavanja u RS znak nemoći, imat ćemo veliku vojnu vježbu

Komandant EUFOR-a me zamolio da kažem građanima da se ne plaše, posebno zbog ove situacije

Zukan Helez. Face TV

S. S.

30.3.2024

Zukan Helez (SDP), ministar odbrane BiH bio je gost „Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem". Tokom svog gostovanja je izdao upozorenje: U narednom periodu na ulicama BiH će biti puno vojnika i vojnih vozila. Dolazi u Neum i nosač aviona, ali ne trebate se plašiti.

Pored navedenog, tokom gostovanja je istakao: Nikakve opasnosti nema za građane BiH, to garantuju EUFOR i NATO. Ako se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici Srbija će nam morati platiti odštetu. Ne treba nam referendum za ulazak u NATO.

Upitan kako gleda na ultimatume iz RS, Helez ističe:

- Šta da uradimo mi? Da otjeramo Marfija i Šmita?! To su gluposti Milorada Dodika, i on zna da nema ništa od toga. Tuga, jad i čemer, Dodik će izgubiti vlast. Zna gdje sve ide, a nema snagu da sve provede. Jad, očaj, bijeda!

Nikakva opasnost

Govoreći o terorističkim napadima, naglašava da nema nikakve opasnosti za građane BiH i da to garantuju NATO i EUFOR.

- Ovo što se dešava u RS-u je znak nemoći, u teškoj su situaciji. Ljudi bliski Dodiku ostaju bez računa, bez poslova... Kolaps. Stevandić priča gluposti, EUFOR svakodnevno nadgleda situaciju u BiH. Nema opasnosti po Dodika i njegovu sigurnost, naše službe sve prate. I vojne i civilne i policijske - kazao je.

Za Vulina je kazao da je slobodan strijelac i otvoreni neprijatelj BiH te da ne uzima za ozbiljno njegove tvrdnje.

- Više iznosi ono što bi on volio da se desi, RS nije ugrožena. Iz FBiH niko nije rekao da se treba ukinuti RS, to se samo od Srba može čuti. Dodik i njegova politika nemaju kud, sankcije su učinile svoje. U RS-u ne živi ni 700 hiljada ljudi, svaki dan se tone sve dublje i dublje - rekao je.

Dešavanja u RS naziva lupetanjem i Dodikovim željama.

- Nikada se ne može otcijepiti! Ko će ih priznati?! Kako da opstanu? Da se tako mogu cijepati države, do sad bi bilo milion država, on to sve govori iz očaja. Izborni zakon stupit će na snagu, ovi što se protive neće više biti u politici. Neke stranke će dobiti upola manje glasova, nismo imali realnu sliku. Ubacivali su se glasovi mrtvih ljudi. Boje se zato što će izgubiti vlast. Čime je ovo ugrozilo bilo koji narod?! Nema nikakvog razloga da se građani plaše, budite relaksirani. Obruč se sve više steže, a političari teže dišu. Dodik me zadnji nazvao. Treba nekoliko stvari da prođe na Vijeću ministara, to je normalno, moramo imati komunikaciju!

Upitan šta znači rezolucija o genocidu u Srebrenici koja će se razmatrati na Generalnoj skupštini UN-a, Helez kaže:

- Ona je obavezna za sve države, a Srbija bi bila obavezna da BiH plati ratnu štetu. Boje se toga! RS je nastao na genocidu, drugačije je kad je to Sud presudio, a drugačije kad se donese rezolucija. To je onda završena priča. Možete govoriti nije bilo genocida, ali genocid ulazi u udžbenike.

Nema razloga za brigu

Ističe da će u narednom periodu na ulicama BiH biti mnogo vojnih vozila.

- Ali ne plašite se, to je samo vojna vježba. Odavno nismo imali jaču i veću vojnu vježbu. To će biti sredinom aprila i sredinom maja! Sve će se vidjeti. Komandant EUFOR-a me zamolio da kažem građanima da se ne plaše, posebno zbog ove situacije. Povrijedi me kad kažu da smo dobili EU put, a nismo zaslužili, jesmo ga zaslužili!

Na pitanje da prokomentariše Dodikove tvrdnje da će biti uhapšen, Helez navodi da su sve opcije otvorene.

- Sve dalje nije pametno pričati. Nema na planeti čovjeka koji se ne može uhapsiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.