SARAJEVO

Ministar odbrane Helez razgovarao s vojnim izaslanikom SAD Erikom Adamsom

Sagovornici su razgovarali o daljem razvoju i aktivnostima Oružanih snaga BiH, kao i političkoj situaciji u Evropi i regiji

Erik Adams i Zukan Helez. MO BiH

Z. K.

22.3.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je, u petak 22. marta 2024. u posjet primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erika Adamsa (Erica).

Sagovornici su razgovarali o daljem razvoju i aktivnostima Oružanih snaga BiH, kao i političkoj situaciji u Evropi i regiji. 

Zeleno svjetlo

Brigadir Adams je čestitao ministru Helezu na činjenici da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. 

Helez je istaknuo kako je ponosan što je Vijeće ministara BiH, u kojem je on zamjenik predsjedavajuće, na tom putu više uradilo za godinu nego ostali sazivi Vijeća ministara BiH za duži niz godina.

- Otvaranjem pregovora za punopravno članstvo u EU sad počinje pravi posao za BiH na euroatlantskom putu, a mi ćemo vam u tome i dalje pomagati - rekao je vojni izaslanik SAD u BiH.

Ministar Helez je posebno istaknuo da mu je iznimno drago što se u javnoj komunikaciji NATO-a ističe činjenica da su vrata punopravnog članstva u NATO otvorena za BiH, Ukrajinu i Gruziju, ali i pri tome se naša zemlja ističe kao jedina od tih država koja ima Akcijski plan za članstvo (MAP).

Ključna podrška

- Hvala Vam što u tome imamo ključnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao i u suočavanju s malignim utjecajima koji nas u tome pokušavaju omesti - rekao je ministar Zukan Helez.

Brigadir Adams je konstatirao i da je nedavni posjet članova Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) Bosni i Hercegovini bio vrlo uspješan i koristan za BiH. Sagovornici su razgovarali i o izazovima u procesu nabava i modernizacije OSBiH, kao i procesu podmađivanja personala Oružanih snaga BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.