SLUŽBENA POSJETA

Ministar Helez primio vojnog izaslanika SAD brigadira Adamsa: Zajedno je lakše suočiti se s brojnim iskušenjima

Ministar Helez je ponovio da su SAD ključni saveznik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu

Adams i Helez: Danas se sastali. Ministarstvo odbrane BiH

N. Aj.

27.12.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je danas u službenu posjetu primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erika Adamsa (Eric).

Sagovornici su ukratko analizirali glavne aspekte bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u godini koja je na izmaku te obostrano konstatirali kako se saradnja odlično odvija te da je treba i dalje razvijati.

Ministar Helez je ponovio da su SAD ključni saveznik Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu te izrazio zahvalnost za svu potporu koju SAD pruža našoj zemlji.

Sa današnjeg sastanka. Ministarstvo odbrane BiH

On se posebno zahvalio na nedavnom uspješnom posjetu NATO-ovog vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i zapovjednika Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD (USEUCOM) generala Kristofera Kavolija (Christopher Cavoli) u Sarajevu.

Ministar Helez i brigadir Adams dotakli su se i procesa novih generalskih postavljenja u Oružanim snagama BiH, problematike sastavljanja vojnog proračuna za narednu godinu te procesa nabava u okviru dalje modernizacije OSBiH.

Sagovornici su konstatirali da bi i u narednoj 2024. godini moglo biti različitih političkih i geostrateških izazova u ovom dijelu svijeta te izrazili obostranu spremnost da zajedničkim radom lakše prebrode bilo kakva iskušenja s kojima se bude trebalo suočiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.