NE SLAŽE SE S ODLUKOM

Nakon novih Šmitovih izmjena Izbornog zakona reagirao Konaković: "Odluka nije dobra, ali je poštujem"

Navodi da će, ipak, uraditi sve da zaštite izborni proces

Fena

N. H.

4.4.2024

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio je izmjene Izbornog zakona 26. marta ove godine. Međutim, on je je prije dva dana izmijenio dio koji se odnosi na odlazak i smjenu članova Centralne izborne komisije BiH. 

Ovim izmjenama šest članova aktulenog CIK-a ostaje do 2027. godine.

- Ustanovljeno je da je u tekstu Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (br. 17/24) pronađena tehnička pogreška, te shodno navedenom dostavljamo ispravak, kako slijedi: Neophodno je izvršiti ispravak u tekstu članka 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi: “Središnjeg izbornog povjerenstva BiH” dodaju riječi: “ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona,” i interpunkcijski znak zarez (,) - navodi se. 

Slijedom navedenog, tekst članka 20.16b glasi:

- Postojeći članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 2.5, stavak (6), ako ti uvjeti nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uvjete propisane u članku 2.5., stavak (6), točke 6) i 7) ovog zakona - stoji dalje u izmjenama. 

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković smatra da je CIK katastrofalna i da odluka Šmita nije dobra, ali da će je poštovati. 

- I dalje mislim da je to jedno političko tijelo sastavljeno od bivših savjetnika političkih funkcionera, članova različitih stranaka. Ne mislim, ako je to Šmitova odluka, da je to dobra odluka, ali poštujem Šmitove odluke. Nemam šta tu problematizirati. Kako kažu – "veži konja gdje ti aga kaže" - kazao je.

Navodi da će, ipak, uraditi sve da zaštite izborni proces.

- Sada taj CIK bira članove biračkih odbora, imam ponovo određenu sumnju zbog svih propusta ovog CIK-a u prošlosti, ali visoki predstavnik je visoki predstavnik - dodao je Konaković.

Konaković je prokomentarisao i probleme u funkcionisanju koalicije na državnom nivou.

- Skup stranaka koje čine većinu na državnom nivou je na staklenim nogama od samog početka. Veže nas taj zajednički interes, koji se, prije svega, zove EU integracije. Moja osnovna poruka je: hajde, ljudi, da s tim nastavimo. Došli smo preblizu, bilo bi glupo da sad stanemo, zbog svih ljudi u BiH koji čekaju da im poboljšamo uslove života. To je politička nužda i realnost i sada umjesto SDA popunjavamo taj prostor na nivou države. U narednim danima vidjet ćemo da li ima ozbiljnosti ili je populizam ponovo postao popularan, kao što je ranije bio - kazao je Konaković i poručio:

- Preporučio bih svojim kolegama da nastavimo nešto po čemu smo postali šampioni integracija u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.