"AVAZ" NA LICU MJESTA

Završena Svečana sjednica Grada Sarajeva u Vijećnici: Dodijeljene Šestoaprilske nagrade

Među prisutnim zvanicama je bio veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera društva

Dobitnici Šestoaprilske nagrade - Avaz
Gradonačelnica Karić i Dan Gračić - Avaz
Benjamina Karić - Avaz
Benjamina Karić - Avaz
Dobitnici nagrade "Sarajevska pahuljica" - Avaz
+11

6.4.2024

U Vijećnici je održana Svečana sjednica povodom dana Grada Sarajeva, a na sjednici je bila upriličena dodjela Šestoaprilskih nagrada.

Među prisutnim zvanicama je bio veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera društva, među kojima su gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar Ramo Isak, ministrica Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić sa suprugom, supruga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mirela Bećirović, ambasadori i drugi predstavnici vlasti.

"Sarajevska pahuljica"

"Sarajevsku pahuljicu", nagradu namijenjenu osobama do 30 godina starosti, dobili su Ada Korić, 11-godišnja umjetnička klizačica, karatist Dan Gračić i džudistkinja Farah Ličina.

Nagradu “Graham Bamford”, nazvanu po Britancu koji se spalio u Londonu 1993. godine zbog nedovoljnog angažmana međunarodne zajednice u BiH, a koja se dodjeljuje za izuzetnu hrabrost, solidarnost, humanist i altruizam, dobila je civilna aktivistkinja Senida Karović. Karović se snažno zalaže za izgradnju spomenika svim civilnim žrtvama rata 1993 - 95.

Plaketu Grada Sarajeva, za polularizaciju tradicije i sevdalinke dobili su privrednik i istraživač sevdalinke Muhamed Žero, te privrednik i humanitarac Hajriz Brčvak.

Muhamed Žero je u svom govoru istakao kako već 50 godina istražuje i zapisuje sevdalinke. Zahvalio se Udruženju poslodavaca Kantona Sarajevo koje ga je predložilo za ovo priznanje.

Značajna ostvarenja i rezultate

Hajriz Brčvak je posebno prepoznat kao humanitarac i uspješan biznismen, plaketu mu je uručila gradonačelnica Karić, a u svom obraćanju je istakao kako mu je učinjena velika čast dodjelom ovog priznanja.

Za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja, dobitnica pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini je prof. dr. Branislava Draženović rođ. Peruničić.

Za značajna ostvarenja i rezultate rada u drugim oblastima rada i stvaralaštva dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2024. godini je Udruženje "Renesansa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.