BRISEL

Bećirović: Ispunjeni svi uslovi za članstvo BiH u NATO-u

NATO potpuno podržava nezavisnost i suverenitet BiH i u tome je uloga NATO-a višestruka

Denis Bećirović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Nerma Ajnadžić

8.4.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu rekao je da je poruka sastanka da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Bećirović je kazao da je NATO donio mir i stabilnost BiH, da građani to cijene i da nije čudno da većina stanovnika naše države podržava ulazak u ovu organizaciju.

Velika posvećenost

- Posebnu zahvalnost dugujem generalnom sekretaru Stoltenbegu na velikoj posvećenosti BiH. NATO potpuno podržava nezavisnost i suverenitet BiH i u tome je uloga NATO-a višestruka - dodao je Bećirović.

Naglasio je da NATO prema Dejtonskom sporazumu ima mandat i ovlaštenja da djeluje u slučaju da procijeni da je narušena sigurnosna situacija u BiH, te dodao da postoje i mjere odvraćanja.

- Članstvo u NATO-u je jedan od strateških ciljeva BiH, za što postoji jasan pravni okvir, jer su predstavnici iz oba entiteta i svih naroda za to glasali i usvojili sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u odbrani BiH - istakao je Bećirović.

Zakonska obaveza

Pojasnio je da i u Zakonu o odbrani piše da je cilj BiH ulazak u NATO, te rekao da je samim tim to i zakonska obaveza.

- Za 20 godina smo prešli veliki dio puta i to moramo iskoristiti. Pokazali smo da smo pouzdan partner NATO-a. Ispunjeni su formalni uvjeti da se i BiH uputi poziv za članstvo u NATO-u - istakao je.

Dodao je da je predložio Stoltenbergu periodično održavanje sastanaka i eventualno prisustvo NATO-a u vojnim bazama u BiH kako bi se preveniro narušavanje mira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.