ZA PET UHAPŠENIH

Detalji s ročista u Sudu BiH: Ko je kupio policijsku opremu za FUP, Lepi bio ključni čovjek Edina Gačanina, otkrivena i uloga influenserice

Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Ermina Aliomerovića i Adnu Helić

Helić: Tužilaštvo predložilo mjere zabrane. Faktor.ba

24.4.2024

U Sudu BiH održano je ročište za određivanje mjera zabrane za pet osumnjičenih u akciji "Crna kravata 2".

Tužilaštvo je predložilo mjere zabrane za, kako je "Avaz" prvi objavio, Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Ermina Aliomerovića i Adnu Helić.

Za njih je predloženo da se odrede mjere zabrane putovanja, napuštanja Kantona Sarajevo, oduzimanje službenih isprava te zabrana sastajanja s drugim osumnjičenima.

Ibro Miladin je bivši pripadnik FUP-a i specijalac koji je čuvao Edina Gačanina, a Adna Helić je poznata influenserica.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za pranje novca i organizirani kriminal. Kako je rekao tužilac, Adnan Smajlović Lepi bio je ključni čovjek Edina Gačanina u BiH.

U ovoj grupi bili su i Helić, Suljević, Miladin i Jerković.

Miladin je u sudnici rekao da je zaposlen u Emiratima i da je radio kod Gačanina, pa ugovoru o djelu. Tvrdi da nije imao Sky, što je rekao i njegov advokat.

Adna Helić, Ibro i Nedžad Suljević su radili prema uputama Lepog, koji je kod sebe držao kasu, a novac sakupljen od droge su, prema uputama, dijelili i isporučivali - rekao je tužilac Sanjin Kulenović.

Za Edina Alomerovića  je rečeno da ima firmu na Dobrinji, a on se tereti da je kupio opremu za FUP od jedne firme iz SAD i da ju je "kupio od novca od prodaje droge z cijelog svijeta"

Jerković je, bio, tvrdi Tužilaštvo, angažovan zbog svog znanja i vještina programiranja, kako bi osmislio sistem komunikacije unutar ove kriminalne grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.