UDRUŽENJA LJEKARA

Šesti Kongres nefrologa u BiH od 9. do 12. maja u Sarajevu

Učesnici će na Kongresu imati priliku da se upoznaju s najnovijim metodama i tretmanima iz ove oblasti medicine

Šesti Kongres nefrologa. Fena

FENA

8.5.2024

Šesti Kongres nefrologa „NefroBiH“ sa međunarodnim učešćem bit će održan od 9. do 12. maja u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH, a pod pokroviteljstvom Kliničkog centar Univerziteta u Sarajevu.

Prema riječima predsjednika Udruženja prof.dr. Damira Rebića kongresi poput ovoga početna su tačka za uspostavljanje koordinacija između bh. i inostranih stručnjaka, te uspješnih profesionalnih konekcija sa regionalnim i evropskim nefrološkim centrima, što je od velikog značaja za naše pacijente.

- Učesnici će na Kongresu imati priliku da se upoznaju s najnovijim metodama i tretmanima iz ove oblasti medicine, te razmjene iskustva i pozitivne prakse sa kolegama. NefroBiH je naučno putovanje koje uključuje poučna predavanja, zanimljive diskusije i niz usmenih i poster prezentacija - kazao je Rebić.

Po njegovim riječima, cilj Kongresa je pružiti najnovije naučne, obrazovne i praktične uvide u formatu koji podstiče interakciju.

- Ove godine ćemo u okviru Kongresa imati priliku slušati predavanja više od 70 inostranih predavača, stručnjaka iz oblasti kliničke nefrologije, nadomjesne bubrežne terapije, transplantacije“ - naveo je Rebić.

Prisutni će imati priliku poslušati predavanja o akutnim ozljedama bubrega, hipertenziji, dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima kod bubrežnih bolesnika, a bit će razmijenjena mišljenja i iskustva kada je riječ o savremenim dijalitičkim metodama, transplantaciji bubrega, kliničkoj i pedijatrijskoj nefrologiji.

- Ponovno okupljanje ima cilj da podijelimo bogato znanje i iskustvo, razmijenimo dobre prakse i zajedničkim naporima doprinesemo razvitku ove medicinske grane i najvažnije pružimo pacijentima najbolju moguću njegu - kazao je Ribić, saopćeno je iz KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.