MEDITERAN

Radmanović istaknuo značaj ubrzanja procesa eurointegracija zemalja Zapadnog Balkana

Prema riječima Radmanovića, BiH je odlučna i istrajna na putu ka Evropskoj uniji

Nebojša Radmanović. Fena

FENA

16.5.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović učestvuje na 18. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), koja se održava u Bragi (Republika Portugal). U obraćanju učesnicima ovog međunarodnog događaja, Radmanović je istaknuo značaj nastavka i ubrzanja procesa eurointegracija zemalja zapadnog Balkana.

Sigurnosne prilike

U kontekstu savremenih političkih i sigurnosnih prilika u Evropi i svijetu, od velike je važnosti činjenica da postoji usaglašen stav svih balkanskih država po pitanju evropskog puta i zajedničke budućnosti, rekao je Radmanović i podvukao da bi se punopravnim članstvom u Evropskoj uniji stvorile pretpostavke za trajnu stabilnost, sigurnost i dodatno unapređenje regionalne saradnje država zapadnog Balkana pod okriljem šire evropske zajednice.

Prema riječima Radmanovića, BiH je odlučna i istrajna na putu ka Evropskoj uniji, o čemu svjedoče rezultati koji su postignuti tokom posljednje dvije godine. Također, izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina imati snažniju podršku relevantnih političkih faktora u samoj Evropskoj uniji kako bi što prije postala punopravna članica.

Mir u svijetu

Na kraju izlaganja, Radmanović je istaknuo važnost uspostavljanja mira u svijetu, te izrazio iskrenu nadu da će u skorijoj budućnosti doći do deeskalacije svih ratnih sukoba i povratka dijalogu, jedinom ispravnom načinu rješavanja međusobnih nesuglasica, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.