SAOPĆENJE

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove na Konferenciji Svjetske banke o zemljištu

Direktor FGU Željko Obradović predstavio je iskustva u upravljanju zemljištem u Bosni i Hercegovini

Sa potpisivanja sporazuma. Fena

FENA

16.5.2024

 Predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) učestvovali su na Konferenciji o zemljištu u organizaciji Svjetske banke u Washingtonu.

Konferencija je ponovno okupila predstavnike vlada, razvojnih partnera, civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora nakon dvogodišnje pauze, kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim za zemljište i klimatske promjene.

Osiguranje prava

Tema ovogodišnje konferencije bila je "Osiguranje prava na zemljište i pristupa zemljištu za klimatske akcije", a istakla je važnost sigurnog vlasništva nad zemljištem i pristupa zemljištu za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Učesnici su razgovarali o efikasnim strategijama za osiguranje prava na zemljište i pristup zemljištu, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju.

Direktor FGU Željko Obradović predstavio je iskustva u upravljanju zemljištem u Bosni i Hercegovini, naglasio važnost saradnje između vlada, civilnog društva i privatnog sektora u rješavanju pitanja zemljišta, te dao osvrt na globalne izazove sektora zemljišne administracije.

Razmjena iskustava

Učešće na konferenciji bila je prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi sa drugim zemljama, kao i sticanje novih kontakata i partnerstva, a Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ostaje posvećena daljem radu na reformama sektora zemljišne administracije u Federaciji BiH za sve građane, saopćeno je iz FGU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.