CIK BIH

U Bukureštu završen 12. Globalni forum o modernoj direktnoj demokratiji

U okviru panela "Unapređenje i podržavanje direktne demokratije iz perspektive tijela za provođenje izbora"

Na poziv Svjetkog udruženja izbornih tijela. Fena

FENA

20.5.2024

Na poziv Svjetkog udruženja izbornih tijela (A-WEB) i Stalnog izbornog vijeća Rumunije, članica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bijelica-Prutina učestvovala je na 12. Globalnom forumu o modernoj direktnoj demokratiji koji se od 15. do 18. maja održavao u Bukureštu.

U okviru panela "Unapređenje i podržavanje direktne demokratije iz perspektive tijela za provođenje izbora" Bjelica-Prutina je održala prezentaciju pod nazivom "Postupci opoziva i referenduma u Bosni i Hercegovini".

Bijelica-Prutina je osim zakonskog okvira predstavila ulogu Centralne izborne komisije BiH u postupcima referenduma i opoziva načelnika/gradonačelnika općina/gradova u BiH, kao i sudsku praksu.

A-WEB je Svjetsko udruženje izbornih tijela koje okuplјa 119 izbornih tijela iz 110 zemalјa. Bosna i Hercegovina je članica Izvršnog odbora A-WEB kojeg, također, čine predstavnici iz Afrike, Amerike, Azije, Evrope i zemalјa Okeanie.

Tokom boravka u Bukureštu, Vanja Bjelica-Prutina se sastala sa Tonijem Grebla, predsjednikom Stalnog izbornog vijeća Rumunije, saopćio je Ured za informiranje CIK-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.