ZA BOLJITAK ZEMLJE

Satler se sastao s Čovićem: Važno je iskoristiti prilike koje nudi Plan rasta

Kako je rekao Satler nakon sastanka, naglašena je važnost nastavka ključnih reformi na EU putu Bosne i Hercegovine

S današnjeg sastanka Satlera i Čovića. Platforma X

E. Ć.

21.5.2024

Šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i liderom HDZ-a Draganom Čovićem. 

Put BiH ka EU

Kako je rekao Satler nakon sastanka, naglašena je važnost nastavka ključnih reformi na EU putu Bosne i Hercegovine.

- Usvajanje proračuna preduvjet je za broj koraka naprijed. Također je važno u potpunosti iskoristiti prilike koje nudi Plan rasta - poručio je Satler.

O ovom sastanku su se oglasili i iz Čovićevog Kabineta.

- Dužnosnici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, evropskim integracijama i funkcioniranju institucija u Bosni i Hercegovini.

Pri tome su naglasili kako su usvajanje Budžeta u institucijama BiH i međunarodnih obveza za 2024. godinu te provođenje Plana rasta za zapadni Balkan visoki prioriteti koji moraju biti realizirani u najkraćem roku.

Ubrzano provođenje reformi

Naglašeno je kako Budžet treba biti donijet hitno i temeljem prethodnih dogovora predstavnika vlasti.

Čović tom je prilikom naglasio kako je usvajanje Budžeta ključno za stabilnost i efikasno djelovanje svih nivoa vlasti, a osobito u kontekstu evropskog puta BiH.

Uoči nadolazećeg predsjedanja Domom naroda, Čović je istaknuo važnost stabilnog funkcioniranja Parlamentarne skupštine BiH kako bi se ostvario puni doprinos razvoju i napretku, kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu.

Naglašena je predanost ubrzanom provođenju reformi i održavanju zamaha na putu prema Europskoj uniji - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.