NA DANAŠNJI DAN

BiH: 32. godišnjica punopravnog članstva u UN-u

Danas je srijeda, 22. maj/svibanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 223 dana

Bh. zastava s ljiljanima ispred zgrade UN-a 1992. godine. radiosarajevo.ba

I.P.

22.5.2024

Na današnji dan 1992. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija u punopravno članstvo primila je Bosnu i Hercegovinu, rezolucijom 755 koja je donesena dva dana ranije. Zajedno s BiH, članice UN-a postale su još dvije bivše jugoslavenske republike - Slovenija i Hrvatska.

Prilikom svečanog prijema BiH u članstvo UN-a na 47. zasjedanju Generalne skupštine, tadašnji bh. ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić održao je govor u kojem je poručio da je na ovaj način naša zemlja postala “slobodna od opresije, ali ne i agresije”. Uz Silajdžića, svečanom prijemu je prisustvovao i prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Bosanskohercegovačka zastava s ljiljanima tog dana se prvi put zavihorila ispred zgrade Ujedinjenih nacija. Ovaj datum je jedan od najznačajnijih u historiji naše države.

Vilhelm Rihard Vagner. wikipedia.org

Rođen njemački kompozitor Vilhelm Rihard Vagner

1813. - Rođen njemački kompozitor Vilhelm Rihard Vagner (Wilhelm Richard Wagner), tvorac njemačke muzičke drame i jedan od najznačajnijih romantičarskih operskih kompozitora 19. vijeka. Pisao je i tekst i muziku za muzičke drame, pretežno iz njemačke mitologije. Djela: muzičke drame "Parsifal", "Tanhojzer", "Holanđanin lutalica", "Rienci", "Tristan i Izolda", "Loengrin", "Nirnberški majstori pjevači", "Nibelunški prsten", koji se sastoji od četiri drame - "Rajnsko zlato", "Valkira", "Zigfrid", "Sumrak bogova", muzičko-filozofske studije "Umjetničko djelo budućnosti", "Umjetnost i revolucija", "Opera i drama".

1859. - Engleski pisac Artur Konan Dojl (Arthur Conan Doyle), ljekar po profesiji, koji se proslavio kao autor kriminalističkih romana i pripovijedaka u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr. Votson, začevši tako detektivsku literature, rođen je na današnji dan. Znatno manju pažnju je privukao najboljim djelima, solidnim historijskim romanima. Plemićku titulu dobio je 1902. za zasluge u odbrani britanskih interesa, posebno u drugom Burskom ratu. Poslije pogibije sina u Prvom svjetskom ratu, odao se spiritualizmu. Djela: romani "Grimizna studija", "Pustolovine Šerloka Holmsa", "Uspomene Šerloka Holmsa", "Baskervilski pas", "Bijeli odred", "Izgubljeni svijet", "Veliki burski rat", historijska studija "Historija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji", djelo o spiritualizmu "Historija spiritualizma", memoarska proza "Uspomene i pustolovine".

1873. - Umro italijanski pisac Alesandro Manconi (Alessandro Manzoni), koji je prvi u italijanskom romanu seljacima dodijelio ulogu književnih junaka i nastojao da književni jezik bude sredstvo saopćavanja, ne samo za odabrani sloj nego za cjelokupan narod. Strasno se zalagao za ujedinjenje Italije, snažno podržavajući nacionalni pokret "Rizorđimento" (preporod) četrdesetih godina 19. vijeka. Pisao je lirske pjesme, tragedije i romane. Djela: roman "Vjerenici", posmrtna oda Napoleonu Prvom Bonaparti "Svete himne", drame "Grof Karmanjola", "Adelki".

1885. – Preminuo francuski pisac Viktor Igo (Victor Hugo), najveći pjesnik Francuske 19. vijeka i rodonačelnik francuskog realizma. Bio je veoma angažovan u političkom životu, isprva kao monarhista, potom kao republikanac. Pod Lujem Filipom postao je akademik, a 1848. poslanik u Ustavotvornoj skupštini. Poslije državnog udara Napoleona III 1851. protjeran je i živio je u izgnanstvu u Belgiji i Engleskoj, ali kad je 1870. palo Drugo carstvo, trijumfalno je dočekan u Parizu, gdje je do smrti 1885. neumorno stvarao. Djela: romani "Jadnici", "Bogorodičina crkva u Parizu", "Rabotnici na moru", drame "Ernani", "Lukrecija Bordžija", "Rij Blaz", političko-satirična zbirka pjesama protiv Napoleona III "Kazne", pamflet "Napoleon Mali".

1907. - Rođen engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent Lorens Olivije (Laurence Olivier), jedan od najvećih tumača likova iz djela Vilijama Šekspira (William Shakespeare), prvi glumac kome je za života dodijeljena plemićka titula. Dobitnik je najvećeg broja nagrada: "Emi" za TV stvaralaštvo, nagrađivan je na Festivalu u Kanu, dobio je nagradu Oskar za film "Hamlet". Ostali filmovi: "Henri Peti", "Ričard Treći", "Princ i igračica", "Tri sestre", "Orkanski visovi", "Rebeka", "Ledi Hamilton", "Keri", "Otelo", "Spartak", "Kartum", "Ponos i predrasuda", "Bani Lejk je nestala", "Maratonac".

Mehmed Teufik ef. Azabagić. wikipedia.org

Umro Mehmed Teufik ef. Azabagić, drugi po redu reisu-l-ulema

1918. - Umro Mehmed Teufik ef. Azabagić, drugi po redu reisu-l-ulema u periodu Austro-Ugarske uprave Bosnom i Hercegovinom. Ukopan je u haremu Jalske džamije u Tuzli. Mehmed Teufik Azabagić, sin Osman-bega, rođen je u Tuzli 1838. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Tuzli, a zatim je otišao na studije islamskih nauka u Istanbul. Diplomirao je 1868. godine, a potom se vratio u Tuzlu. Prošao je sve pozicije u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Bio je imam, hatib, vaiz, a potom upravitelj ruždije u Sarajevu, kada je premješten na isti položaj u Tuzlu, gdje je istovremeno vršio i funkciju kadije. Nakon što je Austro-Ugarska okupirala Bosnu i Hercegovinu, 1878. godine, postavljen je za tuzlanskog muftiju. Na položaju reisu-l-uleme Azabagić je bio od 1893. do 1909. godine. Imenovan je 25. oktobra 1893. godine, a svečana predaja menšure i ustoličenje bili su 20. novembra iste godine, u rezidenciji Konak, nakon dove u Carevoj džamiji u Sarajevu.

1924. - Rođen francuski kompozitor, šansonijer, pjesnik i glumac Šarl Aznavur (Charles Aznavour). Počeo je da nastupa kada je imao devet godina i uskoro uzeo umjetničko ime „Aznavur“. Za veliki uspjeh od samog početka njegove karijere zaslužna je legendarna pjevačica Edit Pijaf (Edith Piaf), koja ga je vodila na svoje turneje po Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. U SAD su ga prozvali „francuskim Frenkom Sinatrom“, jer je i on najviše pjevao o ljubavi. Pjevajući na mnogim jezicima (francuskom, engleskom, italijanskom, španskom, njemačkom, ruskom, jermenskom i portugalskom), s lakoćom je nastupao na svim velikim događajima širom svijeta. Aznavur je glumio u više od 60 filmova, komponovao gotovo 1.000 pjesama i prodao više od 100 miliona nosača zvuka. 

Novak Đoković. wikipedia.org

Rođen Novak Đoković, jedan od najboljih tenisera današnjice

1987. - Rođen srbijanski teniser Novak Đoković. Trenutno je prvi na ATP-ovoj ljestvici i jedan je od najboljih tenisera današnjice. Prvo mjesto ATP-ove ljestvice ostvario je 4. jula 2011. godine, a ukupno je 409 sedmica proveo na prvom mjestu. Smatra ga se jednim od najvećih tenisera svih vremena.

2016. - Umro legendarni srbijanski i jugoslavenski glumac glumac Bata Živojinović. Glumio je u gotovo 350 filmova, a prema nekim procjenama, Bata je glumac s najviše snimljenih filmova u jednoj državi. Njegove najbolje uloge su u filmovima „Kozara“, „Bitka na Neretvi“, „Vlak bez voznog reda“, „U raljama života“, „Valter brani Sarajevo“, „Tri“, „Skupljači perja“, „Diverzanti“, „Sutjeska“… Osim filmskih, velike uspjehe postigao je i ulogama u televizijskim serijama poput „Građani sela Luga“, „Bolji život“, „Porodično blago“... Ipak, uloga harizmatičnog sarajevskog ilegalca Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo“ i danas se smatra Batinom najpoznatijom ulogom. Dobitnik je brojnih filmskih nagrada, između ostalih, dva puta Zlatne arene za najbolju ulogu Festivala u Puli - za filmove „Kozara“ (1962.) i „Tri“ (1965.), a za film „Tren“ nagrade na Međunarodnom festivalu u Moskvi 1978. godine.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.