NJUJORK

Bećirović: Važno je sačuvati kredibilitet UN-a i poštovati sudske presude

Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini

Sjedište Ujedinjenih nacija. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

FENA

22.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku  s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Abushahabom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini, a istovremeno i odati priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida. On je rekao da su genocid u Srebrenici potvrdila dva suda UN-a i oni koji poštuju međunarodno pravo, trebaju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici. Poštovanjem presuda sudova UN-a čuva se i kredibilitet ove međunarodne organizacije.

Bećirović je ukazao na važnost da je početkom maja ove godine na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je na usvojenu Rezoluciju na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.