MINISTAR JORDANA

Jordan: Odluka Norveške, Irske i Španije da priznaju Palestinu korak ka miru

Norveška, Španska i Irska u srijedu su objavile da priznaju nezavisnu palestinsku državu i da ta odluka stupa na snagu od 28. maja

Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman al-Safedi. Anadolija

FENA

22.5.2024

Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman al-Safedi (Ayman) pozdravio je odluku Norveške, Irske i Španije o zvaničnom priznanju Palestine, javlja Anadolija.

Norveška, Španska i Irska u srijedu su objavile da priznaju nezavisnu palestinsku državu i da ta odluka stupa na snagu od 28. maja.

Safedi se u glavnom gradu Amanu sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Peterom Szijjartom.

- Odluka ovih zemalja da priznaju Državu Palestinu važan je i temeljni korak u potvrđivanju da je put ka miru rješenje s dvije države po uzoru na 4. juni 1967, koje predstavlja nezavisnu, suverenu palestinsku državu s okupiranim Al-Qudsom (Jerusalem) kao njenim glavnim gradom - rekao je Safedi nakon sastanka.

Naveo je da će se i druge zemlje uskoro pridružiti Španiji, Norveškoj i Irskoj.

Osudio je napad na Al-Aksu u okupiranom Istočnom Al-Qudsu od strane izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira i mnogih fanatičnih jevrejskih doseljenika.

Poručio je da je to "kršenje međunarodnog prava".

Safedi je naveo da se situacija na okupiranoj Zapadnoj obali "pogoršava i da se nastavljaju nezakonite represivne mjere, eliminišući šanse za postizanje mira".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.