ALARMANTNO

Gorana Sulejmanpašić, šefica Klinike za psihijatriju KCUS-a: Raste broj oboljelih od mentalnih poremećaja

Za četiri mjeseca 2024. godine hospitalizirana 223 pacijenta, od toga ih je 90 s dijagnozom šizofrenije, kazala je dr. Sulejmanpašić

Šizofrenija je ozbiljan psihički poremećaj. Facebook

22.5.2024

Šizofrenija je duševna bolest koja oboljeloj osobi onemogućava razlikovanje stvarnih od nestvarnih doživljaja ili iskustava, ometa logičko razmišljanje, normalne osjećajne doživljaje prema drugim osobama, te narušava njeno interpersonalno, radno i socijalno funkcioniranje.

Ovo je za "Avaz“ kazala doc. dr. sci. med. Gorana Sulejmanpašić, specijalista neuropsihijatar i šefica Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a povodom Međunarodnog Dana šizofrenije koji se obilježava 24. maja.

Rascjep duše

- Za šizofreniju se često kaže da je to rascjep duše, odnosno razuma, što znači da su misli i osjećaji često neusklađeni. Predstavlja ozbiljan psihički poremećaj, karakteriziran pozitivnim (halucinacije, sumanute ideje i formalni poremećaj mišljenja) i negativnim simptomima (socijalna izolacija i afektivna tupost). 

Često je ni oni koji s oboljelima žive i rade godinama, pa ni sami bolesnici, kada su u fazi oporavka, ne mogu definirati ni razumjeti - rekla je dr. Sulejmanpašić.

Dr. Sulejmanpašić: Javnozdravstveni problem. Facebook

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini i u svijetu dramatično raste broj osoba koje obolijevaju od mentalnih poremećaja.

Smatra se da od 0,5 do 1 posto ukupnog svjetskog stanovništva boluje od šizofrenije, što ima i odgovarajući epidemiološki značaj. Kod muškaraca se najčešće pojavljuje u dobi između 18. i 25., a kod žena od 16. do 45. godine.

Mlađa dob

- Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju jedan od važnijih javnozdravstvenih problema i u svijetu i kod nas zbog sve veće učestalosti, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi te narušavanja kvaliteta života kako bolesnika tako i njihovih porodica. 

Ukupan broj prijema odnosno hospitalizacija u Klinici za psihijatriju KCUS-a za period januar – april 2024. iznosio je 223 pacijenta, od toga ih je 90 s dijagnozom šizofrenije - navela je dr. Sulejmanpašić.

Kako se liječi

- U liječenju šizofrene psihoze upotreba antipsihotika je izuzetno bitan faktor. Odabir odgovarajućeg antipsihotika ovisi o više faktora koji su specifični za svakog individualnog pacijenta. 

Pristup pacijentu, kao i izbor lijeka su sasvim individualizirani. Liječenje antipsihoticima je značajno započeti što je ranije moguće, jer oporavak može biti brži i potpuniji - rekla je dr. Sulejmanpašić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 21 milion osoba u svijetu boluje od šizofrene psihoze, od čega oko 12 miliona muškaraca i 9 miliona žena.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.