STRATEGIJA SARADNJE

Spahić na Generalnoj skupštini GPDNet u Dohi

Članice mreže su predstavile projekte koje pripremaju u jubilarnoj 10. godišnjici GPDNet

Predsjednik Međunarodnog centra za mir. Fena

FENA

23.5.2024

Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC ) i direktor International Festivala Sarajevo Winter Ibrahim Spahić učestvovao je sa vladinim i nevladinim organizacijama iz 29 zemalja Azije, Afrike, Amerike i Evrope na 9. Generalnoj skupštini Global Public Diplomacy Network (GPDNet) u Dohi.

Na Skupštini je razmatrana strategija saradnje i program za afirmaciju kulturne diplomacije, koja doprinosi poznavanju baštine i svjetskih civilizacija, posebno kada je riječ o suvremenom stvaralaštvu i novim medijima.

Generalna skupština je usvojila preporuku za uključivanje eksperata u rad GPDNet. Spahić je predstavio eksperte iz BiH i naglasio da je saradnja eksperata ključna za realizaciju programa mreže.

Članice mreže su predstavile projekte koje pripremaju u jubilarnoj 10. godišnjici GPDNet.

Spahić je pozvao članice GPDNet da učestvuju u pripremi i organizaciji Olimpijade kulture Sarajevo 2025. ističući da je to susret umjetnika koji će omogućiti da se umjetnici susreću na platformi kreativnog i alternativnog puta u izgradnji humanije svjetske zajednice i predlažio da se uputi inicijativa da UNESCO donese odluku o obilježavanju Internacionalnog dana globalne javne diplomacije, imajući u vidu posebno kulturnu diplomaciju za suživot, mir, slobodu.

Spahić se susreo sa predsjednikom GPDNet Khalidom Ibrahimom Al Sulaiti i generanim sekretarom GPDNet Maryam Al Saad ,delegacijama Ruande, Južne Afrike, Ukrajire ,Bugarske, Moldavije, Mozambika, Turske i drugim delegacijama članicama GPDNet.

U galeriji Fondacije Katara otvorena je reprezentativna izložbe fotografija narodnih nošnji zemalja članica GPDNet .BiH je predstavljena fotografijama koje je odabrala etnoolginja Svetlane Bajić u saradnji sa KUD "Baščaršija“.

Otvaranju Skupštine i izložbe prisustvala i predstavnica Ambasade BiH u Kataru Ivana Pejović, saopćio je Pres IPC/SWF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.