ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Denis Bećirović iz Njujorka za "Avaz": U mojim mislima su majke Srebrenice

Naša budućnost je u zajedničkom životu gdje ćemo naše odnose graditi na bazi istine i pravde

Bećirović: Majke Srebrenice se decenijama hrabro bore. AP / Screenshot

Alen Bajramovic

23.5.2024

Danas je historijski dan za BiH, Evropu ali i cijelo čovječanstvo, kazao je za "Avaz" predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u javljanju iz Njujorka. Dodaje da je ovo dan istine i pravde.

Poruka svima koji vole BiH

- U mojim mislima su prije svega žrtve počinjenog genocida i njihove porodice. Majke Srebrenice koje se decenijama hrabro bore za istinu. Mnoge majke Srebrenice su i preselile na onaj drugi, bolji svijet a da nisu dočekale ovu rezoluciju Generalne skupštine UN-a. Ovo je makar mali djelić pravde. 

Moja poruka svim ljudima koji vole BiH je da danas ne treba biti nikakve euforije, već se trebamo ponašati dostojanstveno i odgovorno - kazao nam je Bećirović.

Velika diplomatska pobjeda

Još jednom naglašava da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda, jer u njoj je jasno naglašena individualna odgovornost presuđenih ratnih zločinaca.

- Naša budućnost je u zajedničkom životu gdje ćemo naše odnose graditi na bazi istine i pravde. U zadnjih dva mjeseca učinili smo ogromne napore da Rezolucija bude usvojena. 

Mislim da je ovo možda jedna od najvećih diplomatskih pobjeda BiH u njenoj historiji. Imam i poruku za predsjednika Srbije - poručio je Bećirović iz Njujorka za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.