SARAJEVO

Haris Fazlagić za "Avaz": Samo u aprilu broj dolazaka turista povećan za 30 posto

Puni smo optimizma i dodatnog elana za nove uspjehe i ideje koje ćemo realizovati u budućnosti, naveo je Fazlagić

Fazlagić: Sufinansiranje projekata. Avaz

27.5.2024

U prva četiri mjeseca ove godine u Kantonu Sarajevo zabilježen je porast broja dolazaka i broja noćenja turista za više od 20 posto ako se poredi sa sada već rekordnom 2023. godinom. Ovo je za „Avaz“ kazao direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Direktni letovi

- Ono što moram istaći i što je veoma značajno jeste da je u aprilu ove godine zabilježen veliki porast dolazaka turista, što se podudara s početkom novih aviodestinacija i direktnih letova s Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Broj dolazaka turista je povećan za gotovo 30 posto, a broj noćenja za 26 posto. Tako da smo odmah vidjeli efekt uvođenja novih aviolinija – rekao je Fazlagić.

Ovdje je veoma bitno, dodaje, napomenuti da je broj noćenja vrlo važan i taj porast je u svakom smislu značajan za naš grad.

Ostanak noć duže u Sarajevu je ekonomski bum za Kanton Sarajevo i to je ono što Turistička zajednica KS radi u Sarajevu, sufinansiranje projekata da bi se obogatila Turistička ponuda u KS, kako bi turisti imali razlog ostanka noć više. Od muzičkih i sportskih festivala do gastronomskih i kulturnih dešavanja – istakao je Fazlagić.

Krajnji rezultat

Naravno, dodaje, ne smije se zaboraviti da 70 posto posla Turističke zajednice KS je promocija Sarajeva van granica BiH, a krajnji rezultat toga je dolazak turista na našu destinaciju, u Sarajevo.

- Najbolji dio cjelogodišnje sezone je pred nama. Puni smo optimizma i dodatnog elana za nove uspjehe i ideje koje ćemo realizovati u budućnosti – naveo je Fazlagić.

Direktor turističke zajednice KS istakao je da će ove godine turistička sezona premašiti onu iz 2023. godine.

OTVARANJEM

novih direktnih aviolinija stvaramo mogućnosti dolaska još više turista u KS, a i mi koji ovdje živimo možemo da putujemo, kazao je Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.