TURBULENTNO NA SJEDNICI

Predstavnički dom četiri sata raspravljao o imenovanju Vukoje: Pljuštale teške optužbe između vlasti i opozicije

Ranije su zastupnici odbili prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i zastupnika Amira Ibrovića (DF) da se ova tačka skloni sa dnevnog reda

Turbulentno na sjednici. Screenshot

28.5.2024

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održana je rasprava o podtački dnevnog reda "Izbori i imenovanja" vezano za izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ranije su zastupnici odbili prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i zastupnika Amira Ibrovića (DF) da se ova tačka skloni sa dnevnog reda.

Izjašnjavanje o ovoj tački, kao i o ostalim, bit će na kraju sjednice.

22:53 Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke, kazao je da se četiri sata vrte oko iste stvari i ako je neustavno to što rade nije mu jasno čemu tolika rasprava.

- Sačekajte onda juni i ustanovite. Popustite nas da ispunimo obavezu prema HDZ-u, američkom, njemačkom i britanskom ambasadoru, svjetskim silama Zapada. Ako je neustavno pustite nas da se zeznemo, pustite da se nasadimo - ironičan je bio Nikšić. 

22:40 Zastupnik Amel Mekić je pitao kolege iz SDA i DF-a zašto u prošlom mandatu nisu imenovali sudiju Ustavnog suda BiH, iako je Irfan Čengić u prošlom mandatu to radio. 

22:35 Zastupnik Adnan Efendić (SDA) je kazao da im je mogućnost izbora uskraćena.

22:13 Rasprava je ušla u četvrti sat.

22:00 Zastupnik Amel Mekić (NiP) je kazao da opozicija dobro radi svoj posao.

- Moram napraviti retrospektivu. Ko je Matu Tadića izabrao od 2003. do 2006., pa od 2006. do 2010., pa od 2010. do 2015., a onda i od 2015. do 2018. je reizabran. Od 2021. je izabran za predsjednika Ustavnog suda BiH. Prije toga je bio Ministar pravde FBiH. Ko je glasao, ko ga je izabrao, koja stranka. Sada je Mato Tadić u 71. godini nagrađen kada je imenovan za savjetnika. Je li on blizak HDZ-u ili nije? Obnašao je funkciju 21 godinu i zanima me kako to vi vagate ko je više ili manje HDZ?

Rasprava u Parlamentu. Screenshot

21:53 Slaven Raguž, zastupnik HRS-a, je kazao da im je onemogućen izbor da glasaju između više kandidata i izaberu najboljeg.

- Ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni zadnji put, da se ovo radi. Mislim da je veće kršenje način na koji smo usvojili budžet, odnosno da smo ga dobili par sati u elektronskom obliku i podržali su ga oni koji danas govore da se krša prava.

21:40 Zastupnik Dragan Mioković (NS) je kazao da opozicija iznosi neistine da je on rekao da će glasati za listu kandidata.

- Nikada, uključujući i čuvenu izjavu na TV SA, to nisam rekao. Dragan Mioković je najmanje 20 puta izjavio da Našoj stranci nije najbitnije da li će u Parlament ići jedan kandidat ili lista, Naša stranke će na Domu glasati za prvorangiranog. Ako sam nešto rekao preko toga, izvinit ću se.

21:20 Eldar Čomor (SDA) je kazao da mu nije jasno zašto je predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović pozvao Parlament da ne glasa za Vukoju. On smatra da je on taj poziv trebao uputiti SDP-u, a ne svim zastupnicima.

- Mislim da nakon glasanja će neko ostati bez potpredsjednika SDP-a, jer će se ispostaviti da nema nikakvog utjecaja u stranci. Oni se ponašaju ovako, jer računaju na zaborav - kazao je Čomor.

Sa sjednice. Screenshot

20:44 Zastupnik Aner Žuljević (SDP) je kazao da sve za šta je kritikovana trojka, zapravo su počeli DF-a i SDA.

- Oni su osmislili javni poziv, definisali uslove, otvorili prijave, rekli da je on pravnik visokih moralnih vrijednosti i proslijedili kandidate na intervju. Druga stvar, nastavilo se u ovom mandatu kako se nastavilo. Za razliku od vas, ja neću optužiti kolege da su radili išta nezakonito. Radili u skladu sa zakonom. Komisiju je činilo 5 ljudi, od čega tri zastupnika i dva eksperta. Dominantne glasove daje struka, a ne politika. Vi danas potrebu da probirate, zašto bi onda struka radila uopšte? 14 mjeseci šizofreno prepadate javnost za stanje u kojem ste u prethodnih 20 godina sa HDZ-om vi sve tamo instalirali. Instalirali ste ministra iz HDZ-a, koji nije donio nijednu odluku protiv ove zemlje - rekao je Žuljević.

Kazao je Ustavni sud BiH mora raditi u skladu s Ustavom.

- Oni ne mogu donijeti nikakvu hazardersku odluku. Šta bi se desilo da imenujemo čovjeka koji u međuvremenu izgubi radnu sposobnost. Namjerno nećete da kažete da je Ustavni sud sam sebe čistio od politike. Jedan sudija je smijenjen jer je pisao o šefu stranke, riječ je bila o kadru SNSD-a. Nisu vam bile problem sudije iz Ustavnog suda FBiH - istakao je.

Mahiru Mešaliću je kazao da je "hodajuća neistina".

Žestoka rasprava na sjednici. Screenshot

20:40 Mahir Mešalić je konstatovao da se iz trojke niko nije obratio.

- Ne vidim replike i argumente. Mi Vas čekamo da odgovorite, ali HDZ vam izgleda ne da da govorite. Ne znam šta trebamo da uradimo da kažete da li je u redu ili nije u redu. U ime DF-a tražit ćemo pauzu ne bili iz SDP-a otišli do Predsjedništva da se posavjetuju s čovjekom koji je dobio 300.000 glasova.

20:28 Predsjedavajući Kluba SDA Mirsad Zaimović je kazao da je FBiH godinu i po u zastoju.

- 98 zastupnika ovdje zna da je riječ o kandidatu HDZ-a. Zašto nam nisu poslali dva, tri ili pet kandidata? Zato što HDZ ne vjeruje trojki i njihovim satelitima. Tačka se zove izbor, a mi nemamo izbora. Ovo je red nedoslijednosti, red neprincipijelnosti, podaništva, a sve zbog komada vlasti. Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović je poručio da se ovo ne radi. Pitam se da li je on toliko beznačajan da ga niko ne posluša ili je i njegova izjava dio dogovorene igre - istakao je Zaimović. 

20:19 Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić (SDA) je poručila da su Dajana Čolić (DF) i Edina Gabela (SBiH) smijenjene iz Komisije zato što su bile protiv imenovanja Marina Vukoje. 

20:04  Mirza Čelik, zastupnik DF-a, aludirao je da je imenovanje Vukoje povezano sa imenovanjem Miokovića za mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma te kazao da se ne boje zbog toga. Rekao je da će oni podržati Miokovića za tu poziciju.

Fahrudin Skopljak se obratio. Screenshot

19:59 Mahir Mešalić je kazao Zukanu da glumi satnika Boškovića.  

- Potpisali su vaši zastupnici da na ovaj Parlament dođe više kandidata. Kakvom ste metamorfozom Čovića i Boškovića došli do ovoga umjesto što vrijeđate kolegu Silajdžića. Za ovo će posljedice snositi građani. - rekao je.

19:56 Zastupnik Belmin Zukan je kazao da Komisija dostavlja kandidate Predstavničkom domu, a Predstavnički dom bira kandidate.

- Zanimljivo je da vi Silajdžiću govorite o prevari birača, a na zanimljiv način ste došli u ovaj Parlament. Dobili ste mandat na osnovu vašeg imenjaka i prezimenjaka koji je unazadio ovu zemlju obaranjem Aprilskog paketa.

19:40 Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u ovom domu, je kazao da nadmudrivanje oko Komisije traje dugo.

- Trojka je rekla da je prioritet javni RTV sistem i Federalna televizija, a mi o tome ne raspravljamo. Trudim se da ne koristim teške riječi, ali vi večeras pokazujete podanički karakter. Da ste rekli da se dostavi lista, a da izaberete Vukoju izvukli bi se iz ovog. Nećete se iz ovog lako izvući. Vi nažalost izvršavate zadatak HDZ-a.

Admir Čavalić. Screenshot

19:29 Zastupnik Admir Čavalić (SBiH) je kazao da je Marin Vukoja stranački kandidat te da građani nemaju pravo da biraju.

- Ovo nije biranje, nego potvrđivanje. I ranije su bili politički kandidati, ali je postojala mogućnost izbora. Ovo jeste političko pitanje, nije strukovno, prihvatam taj argument, ali nije ovo izbor direktora vodovoda. Nejasno je kako socijaldemokrate i socijal-liberali biraju sudiju desnice. Pozivam za one koji su rekli da neće glasati ukoliko ne bude više kandidata, da se prisjete šta su rekli. Pozivam kolege u SDP-u da poslušaju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Apelujem na savjest, nije vas niko zaposlio, građani su vas izabrali, žabe su teške, a krokodili još teži, sjetite se vaših birača. Neće biti posljedica, Vlada će opstati, teško je srušiti. Neće vas niko izbaciti iz političkih subjekata jer ste principijelni.

Mahir Mešalić. Screenshot

19:20 Zastupnik DF-a Mahir Mešalić je kazao da je pola izvještaja Boškovića falsifikat.

- Ponovo želite da to podvalite Parlamentu, kao što ste htjeli podvaliti da se održala sjednica Komisije za izbor i imenovanja. Izbacili ste naše članove iz Komisije i zamijenili sa PDA i HNP-om. Koliko je stupidno vaše povjerenje prema trojki da ste postavili uslov imenovanje Vukoje da bi Mioković na čelu Predstavničkog doma mogao zamijeniti Marinković Lepić. Vukoja je potpuno stranački obojen, a bit će izglasan glasovima trojke. Što bi rekli ovi iz trojke "morat ćete progutati žabe" - kazao je.

Kritikovao je i to što se nije čekalo na mišljenje Venecijanske komisije.

- Nemojte danas izdati principe građanske države BiH, nemojte glasati za kandidata HDZ-a, nećemo ući u vlast, neće vas niko zamijeniti. Ovo večeras je najvažnija odluka o ovom mandatu, demaskirajte svoje principe, ovo nije ono što građani koji su vas birali žele - istakao je.

Pozvao je trojku da ne glasa za Vukoju.

Bošković predstavio izvještaj. Screenshot

19:05 Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković je otvorio raspravu o ovoj tački.

Kao predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanja Bošković je kazao da je Mato Tadić otišao u penziju te da je to razlog za izbor novog sudiju.

- Kompletan izbor provodi radna grupa te konačan prijedlog upućuje Komisiju, koja ga upućuje Predstavničkom domu - rekao je Bošković.

Podsjetio je da je jedini uslov za izbor sudije Ustavnog suda BiH da je to pravnik visokog moralnog ugleda, koji ima pravo glasa. Naveo je da i je Komisija odlučila da sa devet glasova za i jednim protiv odlučeno da Vukoja ide kao jedini kandidat.

Predstavnički dom PFBiH. Fena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.