MANHAJM

Uznemirujuće / U Njemačkoj izboden političar poznat po peticiji protiv gradnje džamije u Minhenu, napadač ubijen

Nedugo nakon napada, prolaznici su pokušali da zaustave napadača, ali on se oslobodio i napao policajca, zadavši mu ubodnu ranu u leđa

Na licu mjesta bile su prisutne spasilačke i hitne službe. AP

D. R.

31.5.2024

Nekoliko ljudi je povrijeđeno u napadu nožem na trgu u njemačkom gradu Manhajmu, a policija je pokrenula "veliku operaciju", javljaju njemački mediji.

Navodno su izbodeni jedan političar i policajac.

Političar Mihael Štircenberger (59), poznat kao kritičar islama, povrijeđen je u napadu, javlja Bild. Širom Njemačke je postao poznat kroz građansku peticiju protiv izgradnje džamije u Minhenu.

Dvaput je osuđen: jednom za vrijeđanje policajca, jednom za podsticanje mržnje i omalovažavanje vjerskih učenja. Od 2013. do 2022. godine, Bavarski državni ured za zaštitu ustava je naveo Štircenbergera u poglavlju "Islamofobija relevantna za zaštitu ustava".

Prema navodima policije, napad se dogodio oko 11:35. Štircenberger je želio da učestvuje na skupu pokreta "Pax Europa" kao govornik i, prema najavi, da obavi "edukativni rad" od 12 do 18 sati.

Nedugo nakon napada, prolaznici su pokušali da zaustave napadača, ali on se oslobodio i napao policajca, zadavši mu ubodnu ranu u leđa.

Na kraju, drugi policajac je upucao napadača.

Portparolka policije je također potvrdila incident u Baden-Virtembergu i rekla da nema opasnosti za druge osobe.

Ukupno su tri osobe povrijeđene, uključujući i policajca čije povrede su ozbiljne. Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu.

Na licu mjesta bile su prisutne spasilačke i hitne službe, kao i spasilački helikopter.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.