ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović s Ruteom: Nizozemska i Zapad čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu

Ovaj sastanak je posebno važan za BiH jer je Rute jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a

Bećirović i Rute. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

3.6.2024

U okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je u Haagu sastanak s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Ruteom (Rutte). 

Ovaj sastanak je posebno važan za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na činjenicu da je Mark Rute jedan od najozbiljnih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a. Inače, ovo je drugi sastanak Bećirovića i premijera Rutea u zadnjih pet mjeseci.

Jačanje bilateralnih odnosa

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Nizozemskoj potvrđuje snažnu posvećenost dvije države jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović i premijer Rute razgovarali su o jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Predsjedavajući Bećirović se zahvalio premijeru Ruteu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i velikoj podršci Nizozemske prilikom donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. 

Također, Bećirović je premijera Rutea informirao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, a posebno o unilateralnim napadima organa entiteta RS na mirovni proces i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Bećirović je istakao važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine, uključujući ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u, također su istaknuti kao prioriteti tokom sastanka. Bećirović je pozdravio odluku EU o pojačanju Evropskih snaga u Bosni i Hercegovini (Misija ALTHEA), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju.

Vanjskatrgovinska razmjena dvije zemlje

Tokom sastanka, istaknute su mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, s obzirom na značajan rast trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Nizozemske. 

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2023. godini je iznosila 826,15 miliona KM i veća je za 58,82 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa Nizozemskom za 2023. godinu, zabilježen je suficit u vrijednosti od 5,99 miliona KM.

Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine s Nizozemskom predstavlja i brojna bosanskohercegovačka dijaspora. Mogućnosti za intenzivniju saradnju se mogu podstaći primjerima pozitivne prakse investiranja nizozemskih firmi u Bosni i Hercegovini, kao i postojanjem poslovnog udruženja Business Club Bosna i Hercegovina - Nizozemska.

Odnosi dvije zemlje su ocijenjeni kao vrlo dobri, ali je istaknuto da postoji još mnogo prostora za unapređenje odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma i kulturne saradnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.